Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

Vad gömmer sig i berget på Tullinge?

Skrivet datum: 26 maj 2009

Uppdaterat datum: 6 oktober 2013

Text: Robert Malmstedt

 

Söndagen den 17 maj gjorde SFF Stockholm en mycket uppskattad rundvandring på flottiljområdet på f.d. F 18 Tullinge och uppskattningsvis ett 50-tal intresserade hade samlats vid den gamla, numera rivna, flottiljvakten.

 

Rundvandringen startade i caféet i bottenvåningen i f.d. matsalen med ett mycket intressant föredrag och bildvisning av Lars-Eric Larsson. Därefter följde en guidad rundvandring bland de kvarvarande byggnaderna på f.d. flottiljområdet, samt studiebesök hos "Tullingegruppen", som i SFF:s regi och för Flygvapenmuseums räkning restaurerar en Thulin G. Tyvärr fick vi inte se Thulinaren, då den bara några dagar innan vårt besök redan hade transporterats ner till Flygvapenmuseum i Linköping. Däremot fick vi se deras nya restaureringsobjekt, Flygfisken LII. Donnet-Leveque, som var Svenska flottans första amfibieflygplan. Rundvandringen avslutades med en sväng upp till flygledartornet, som vi fick beskåda från utsidan.

 

Dock fick tyvärr två programpunkter utgå pga. praktiska orsaker. Dels hade vi planerat att alla skulle få komma upp i flygledartornet och titta, innan det inom kort kommer rivas. Det visade sig tyvärr omöjligt, eftersom att vandaler tagit sig in i tornet och slagit sönder det mesta. Detta gjorde att det var förenat med fara att gå in i byggnaden. Vi hade även stora förhoppningar att få gå ner i berghangaren, men även denna programpunkt fick av olika anledningar utgå.

 

Men skam den som ger sig! Vi kommer att göra ett nytt besök på f.d. F 18 Tullinge onsdagen den 3 juni och då blir det besök i berghangaren! Samling senast kl. 17.00 vid Caféet, men kom gärna lite tidigare så kan vi fika tillsammans innan. Besöket i berget kommer ta cirka en timma. Ingen föranmälan behövs. Fotografering i berget är tillåtet, men ska du publicera bilden eller visa den offentligt måste tillstånd sökas hos Fortverket. 

 

Så passa på att hänga med ner i berghangaren på onsdag den 3 juni! Du behöver inte vara medlem i SFF för att följa med och ta gärna med dig dina flygintresserade vänner.

 

VÄLKOMNA!

 

Titta gärna på bilderna i fotogalleriet från vår tidigare rundvandring på F 18 Tullinge 2009-05-17.

 

 

Vad döljer sig i berget på F 18 Tullinge? Foto: Robert Malmstedt.

Vad döljer sig i berget på F 18 Tullinge? Nu får du kanske en sista chans att ta reda på det! Foto: Robert Malmstedt.

 

 

 

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm