Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

Dödlig polarexpedition på Nördcafé

Skrivet datum: 21 mars 2011

Uppdaterat datum: 6 oktober 2013

Text: Pressmeddelande från Tekniska Museet

 

I juli 1897 lyfte Andrée, Frænkel och Strindberg i en luftballong på väg mot Nordpolen. På vägen fick problem, och de tre männen hittades döda först 30 år senare. På onsdag berättar Bea Uusma Schyffert om vad som förmodligen tog livet av de tre expeditionsdeltagarna.

 

-Jag satt på en tråkig fest i en fåtölj och drog ut en bok på måfå ur bokhyllan. Boken hette "Med Örnen mot polen. Andrées polarexpedition år 1897". Jag började läsa, och efter ett tag reste jag mig upp ur fåtöljen och gick hem. Jag hade boken med mig i väskan.

 

Bea Uusma Schyffert är författare och läkarstudent och har nyligen avslutat ett forskningsprojekt kring orsaken bakom expeditionsdeltagarnas död. Efter att ha läst en bok om polarexpeditionen har hon aldrig kunnat släppa historien. Hon har gjort flera egna resor till Svalbard och Nordpolen, försökt ta sig fram till Vitön, och har till och med badat i det arktiska isvattnet.

 

Andrées polarexpeditionen utgick från Svalbard i juli 1897, men luftballongen läckte, och kraschade efter bara några dagars färd. Mycket av det som gör berättelsen så fängslande är att man aldrig riktigt förstått vad det var som slutligen tog livet av Andrée, Frænkel och Strindberg. Vätskebrist, trikiner, botulism och opium har varit några av de teorier som presenterats, men man har aldrig varit riktigt säker.

 

Efter att ha följt spåren efter Andrées resa är Bea Uusma Schyffert övertygad om att det var något annat som dödade Andrée och hans medresenärer i iskylan på Vitön. Bevisen får vi se på Nördcaféet på onsdag.

 

Tid: 23 mars kl 18.00

Plats: Tekniska museet, Museivägen 7

Fri entré!

 

Nördcaféet kan också ses direktsänt eller i efterhand på http://tekniskamuseet.se/nordcafe

 

Se pressbilder, presentationsfilm och få mer information på http://www.tekniskamuseet.se/1/2345.html

 

 

Svalbard. Foto: Gunnar Åkerberg

Svalbard. Foto: Gunnar Åkerberg

 

På Svalbard Museum finns bilder och föremål från Andrées olyckliga expedition med luftballongen Örnen. Foto: Gunnar Åkerberg

Svalbard Museum finns bilder och föremål från Andrées olyckliga expedition med luftballongen Örnen. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

Ursprungligen planerade Andrée att påbörja expeditionen år 1896, men en stadig vind från norr tvingade expeditionsmedlemmarna till att ge upp och åka hem. Foto: Gunnar Åkerberg

Ursprungligen planerade Andrée att påbörja expeditionen år 1896, men en stadig vind från norr tvingade expeditionsmedlemmarna till att ge upp och åka hem. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

På Spitsbergen Airship Museum kretsar utställningarna kring tre luftskepp som har flugit i Arktis. "Amerika", Chicago Record Herald Wellman polarexpedition1907-1909, "Norge", Amundsen-Ellsworth-Nobile, ”Tran Polar Flight" 1926 och, den kanske mest kända: expeditionen med “Italia” som ledde av Nobile 1928. I räddningsexpeditionen efter luftskeppets Italias försvinnande, vilken finns dokumenterad på museet, deltog bland annat Sverige. Foto: Gunnar Åkerberg

Spitsbergen Airship Museum kretsar utställningarna kring tre luftskepp som har flugit i Arktis. "Amerika", Chicago Record Herald Wellman polarexpedition1907-1909, "Norge", Amundsen-Ellsworth-Nobile, ”Tran Polar Flight" 1926 och, den kanske mest kända: expeditionen med “Italia” som ledde av Nobile 1928. I räddningsexpeditionen efter luftskeppets Italias försvinnande, vilken finns dokumenterad på museet, deltog bland annat Sverige. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

Kapten Einar Lundborg havererade med en Fokker på ett isflak under räddningsexpeditionen 1928. Foto: Gunnar Åkerberg

Kapten Einar Lundborg havererade med en Fokker på ett isflak under räddningsexpeditionen 1928.
Foto: Gunnar Åkerberg.

 

SFF:s expedition till Svalbard 2010 gick inte heller den spårlöst förbi. Spitsbergen Airship Museums broschyrsamling utökades med lite SFF-foldrar. Foto: Gunnar Åkerberg.

SFF:s expedition till Svalbard 2010 gick inte heller den spårlöst förbi. Spitsbergen Airship Museums broschyrsamling utökades med lite SFF-foldrar. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

 

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm