Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

F11 Museum i Nyköping firar 20 år med flyguppvisning

Skrivet datum: 11 oktober 2011

Uppdaterat datum: 6 oktober 2013

Text: Pressrelease från F 11 Museum

 

F 11 Museum15 oktober firar F11 Museum i Nyköping 20 år med en ”roll-out – då invigs museets Viggensimulator!

 

Till jubileumsdagen kommer Chefen för Libyenstyrkan, Övlt Tommy Pettersson och berättar om Gripens spaningsuppdrag. Och det blir även några häftiga flygplan i Skavstaluften som visar upp sig:

 

DC-3, B17, Tunnan, Lansen, Mu2 och tre JAS 39 Gripen!

 

Det blir fallskärmshopp och ett antal spännande flygplan på plattan. Samtidigt inviger vi ett kalla-kriget-spaningsrum

 

Den 15 oktober kl 11:45 inviger kommunalrådet Nicklas Franzén F11 Museums nya attraktion – en Viggen-simulator, med funktionsriktiga reglage och instrument. Man flyger i en dataprojicerad värld. Simulatorn har tidigare använts till utbildning av Viggenpiloter. Så det är nästan som att flyga på riktigt. Simulatorn har iordningsställts av en arbetsgrupp inom museet, som jobbat ideellt ca 3 000 timmar under två år med projektet. Museet är först i Sörmland med en riktig flygsimulator.

 

En instruktör hjälper till att komma igång med ”flygningen”. Aktuella ”flygpass”-priser kommer att finnas på museets hemsida, samt på museet. ”Flygtid” bokas på museet, museets hemsida, mejl eller telefon.

 

F11 Museum i Nyköping invigdes 15 oktober 1991, på dagen 50 år efter flottiljens invigning – och 11 år efter dess nedläggning. Museets föremål och utställningar speglar den nästan 40-åriga F11-epoken som landets spaningsflygflottilj. Nästan all utveckling av flygspaningsteknik och taktik, från Caproni till Viggen, skedde på F11. Allt detta finns dokumenterat i museet. Nu har vi också färdigställt ett kalla-kriget-spaningsrum som visar S 37 Viggens spaningssystem.

 

I museets byggnader finns sex flygplan, varav fyra spaningsplan: S 29 Tunnan, S 32 Lansen, S 35 Draken, SF 37 Viggen, samt Viggensimulatorn och en komplett framdel av en J 35 Draken som man kan provsitta och smakbitar av det mesta inom spaningsflyg. Museet speglar också regionens armé- och civilflyghistoria, med en Bulldog och en Piper Cub hängande i taket. F11 museum drivs helt ideellt av eldsjälar och med stöd av bidragsgivare.

 

Läs hela pressreleasen här. Läs hela programmet för jubileumsdagen här.

 

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm