Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

Flyg med DC-3 Daisy på flygspaning över fd militära anläggningar!

Skrivet datum: 21 april 2015

Uppdaterat datum: 21 april 2015

Text: Robert Malmstedt

 

Flygande Veteraner bjuder på medlemskap under 2015!

Daisy som Tp 79 i flygvapnet med nummer 79006, fotograferad på F 18 Tullinge vintern-våren 1974-75. Foto: Christer Sidelöv.Den 9 maj drar Flygande Veteraners flygsäsong med DC-3 Daisy igång med en tvåtimmars rundtur, en flygspaning över tidigare militära anläggningar. Intresset för Sveriges försvar, eller vad som är kvar av det, är just nu mycket stort och den sk “bunkerturismen” har ökat enormt. Publika visningar av tidigare hemliga militära bergs- och försvarsanläggningar lockar tusentals intresserade och nu tar Flygande Veteraner det hela till helt nya nivåer! Se det hela från ovan i ett historiskt veteranflygplan, som både varit med vid luftlandsättningen över Normandie på Dagen D under Andra världskriget och under Kalla kriget i Svenska flygvapnet!

Sverige har stundtals haft ett försvar. Genom nedrustning har ett antal militära anläggningar avmilitäriserats och är inte längre hemliga för allmänheten. Flygande Veteraner erbjuder nu dig att se några av dessa anläggningar från luften på en tvåtimmars tur från basen på Hässlö flygplats, fd. flygflottiljen F 1 i Västerås. Beroende på övrig flygtrafik och väder så flyger Daisy över nedlagda anläggningar. Det kan vara flygbaser, flygflottiljer, regementen, marinbaser, kustartilleri eller andra fortifikationsanläggningar. Flygspaningen avrundas med en gemensam eftersits, där deltagarna gör en resumé av flygturens rutt och de militärhistoriska platser vi sett. Ta gärna med karta, kikare och kamera.

Generöst erbjudande!

Strängnäs sedd från Daisy. Här fanns bland annat Strängnäs-Malmby flygbas och Strängnäs garnison.För att få flyga med DC-3 Daisy krävs medlemskap i föreningen Flygande Veteraner, men om du bokar den här flygningen så bjuder föreningen på medlemskapet under 2015. Det ger dig även möjlighet att flyga med på alla andra resor med Daisy. Dessutom får du fyra nummer av föreningens medlemstidning samt får vara med på andra aktiviteter som föreningen ordnar.

Förena nytta med nöje!

Har du inte flugit med DC-3 ännu, så är det dags nu! Det borde stå på alla flygintresserades “bucket list”, dvs på listan över saker man ska ha gjort i livet. Att flyga med DC-3 Daisy är inte bara en flygresa, det är en flyghistorisk upplevelse! När du bokar och flyger med Daisy så bidrar du även till att hålla detta unika veteranflygplan flygande. Föreningens dominerande intäkter kommer från medlemsavgifter och intäkter från medlemmar som flyger med Daisy. Kostnaden för att operera ett veteranflygplan som Daisy har ökat enormt! Att Flygande Veteraner är en ideell förening som gör en kulturgärning ger inga rabatter i dagsläget. Det görs ingen skillnad på veteranflyg och kommersiellt flyg och det är samma avgifter som gäller. Marknadsmässig hyra för hangarplats och parkering av Daisy kostar årligen flera hundra tusen kronor. Det är en helt normal kostnad för en kommersiell aktör, men den är ytterst kännbar för en ideell förening.

Genom att bli medlem och flyga med Daisy så bidrar du ekonomiskt till att hålla Daisy igång som ett välskött, flygande veteranflygplan. Jag kommer i alla fall inte på något bättre sätt att förena nytta med nöje!

Så här bokar du!

  1. Surfa till Flygande Veteraners hemsida på länken:

    http://flygandeveteraner.se/Medlemsflygningar/index.html

  2. Gå in bland resorna, leta upp flygning med nummer 7 och klicka på boka.
  3. Fyll i bokningsformuläret och svara ”ja” på frågan att du är medlem. Ange kampanjnumret i stället för medlemsnumret och följ alla instruktioner. Kampanjnumret för ”Flygspaning över f.d. militära anläggningar” är 30070509.

Läs ”Regler och förutsättningar för våra flygningar 2015” så att du är fullt införstådd med innehållet. Vägbeskrivning till Västerås och platsen för samling och avresa finns beskrivet här.

Upplägg: Tvåtimmars rundtur med eftersnack

Avresa från Västerås: Lördag 9 maj kl. 11:00.

Åter Västerås: ca. kl. 13:00

Flygpris: 2600 kr

Välkommen med din bokning!

Flygfoto över Flygflottiljen F 18 Tullinge när det begav sig. Hur ser det ut idag? Foto: F 18 kamratförening.

Flygfoto över Flygflottiljen F 18 Tullinge när det begav sig. Hur ser det ut idag?
Foto: F 18 kamratförening.

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm