Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

Flygande Sportlovstips!

Skrivet datum: 25 februari 2013

Uppdaterat datum: 6 oktober 2013

Text: Gunnar Åkerberg

 

Planerar du att tillbringa sportlovet i Stockholmsområdet? SFF Stockholm tipsar om aktiviteter för alla flygintresserade vid några museer med flyganknytning i Stockholm och Mälardalen.

 

OBS! Faktainformationen nedan är den som är tillgänglig i skrivande stund, ta dock alltid för vana att kontrollera aktuella förhållanden innan ni planerar ett besök. Ibland kan öppettider eller tillgänglighet bli ändrat med kort varsel - det är ingenting SFF Stockholm kan ta ansvar för.

 

Arlanda Flygsamlingar

 

Arlanda Flygsamlingar har ett 30-tal gamla flygplan, helikoptrar, simulatorer,flygmotorer och andra flyghistoriska föremål i en tillfällig hangar nära långtidsparkering Alfa vid Benstocken. Många av flygplanstyperna är unika, och underhåll samt renoveringar av samlingarnas flygmaskiner genomförs av en grupp ideellt arbetande entusiaster.

 

Det har under många år pågått en diskussion rörande placeringen av de civila luftfartssamlingarna. Arlanda är en av de tre föreslagna platserna för ett framtida civilt luftfartsmuseum. På Arlanda finns lämpliga lokaler, som vid behov kan byggas ut. Det är på Arlanda som Luftfartverkets samlingar av flygplan, helikopter, motorer m.m. finns i dag. Det finns också unik och mångårig kompetens bland de 300 medlemmarna i Arlanda Flygsamlingars Vänner.

 

I stället för att lägga en stor summa pengar på att renovera och färdigställa en utställningslokal på annan ort och för dyra pengar flytta samlingarna så vill styrelsen för Arlanda Flygsamlingars Vänner att pengarna satsas på Arlanda alternativet.

 

SFF Stockholms styrelse stödjer idén om att skapa ett civilt luftfartsmuseum på Arlanda, där flygsamlingarna, erfarenheten, publikunderlag och inte minst viljan finns. Dessa förutsättningar är bra grundstenar att bygga vidare på för ett framtida civilt flygmuseum.

 

Passa på att besöka Arlanda Flygsamlingar och stötta gärna frivilliggruppens beundransvärda verksamhet genom att bli medlem i intresseföreningen Arlanda Flygsamlingars Vänner.

 

Var: Kabinvägen, Stockholm-Arlanda Flygplats.

 

Sportlovsöppet:

 

Öppettider för visning och telefonsamtal:

helgfria tisdagar och torsdagar

kl. 10-15 eller efter överenskommelse

 

Info: www.arlandaflygsamlingar.se

 

 

Ta med era sportlovslediga barn & barnbarn till Arlanda! Foto: Gunnar Åkerberg

Ta med era sportlovslediga barn & barnbarn till Arlanda! Foto: Gunnar Åkerberg

 

 

 

Öppet hus med gratis entré på Västerås Flygmuseum

 

För den som har lite mer tid och möjlighet att ta sig till Västerås så rekommenderas ett besök på Västerås Flygmuseum som ligger vid Stockholm - Västerås flygplats. I museet finns i dagsläget drygt 25 flygplan, varav flertalet är i flygande skick. För tillfället pågår vinterunderhåll på många flygplan, bland annat A-26 Invader "Sugerland Express" tillhörande nybildade Nordic Warbirds samt Vallentuna Aviatörförenings DC-3/C-47 "Congo Queen". Passa på att titta närmare på flygplanen, som flera av dem senare i år kommer att medverka vid Västerås Roll Out & flygdag den 26 maj.

 

Utöver alla intressanta flygplan att titta på kommer museets simulatoravdelning vara i gång under sportlovet. Museet har fyra simulatorer. Link-trainern, en klassiker från 1920-talet, samt tre simulatorer av lite modernare snitt, en J 35 Draken från flygvapnet, en Convair 440 Metropolitan från SAS och en DC-10 från Scanair. Alla är i originalversion. Dock har datorerna i de tre senare bytts ut mot modernare apparater. Simulatorflygningarna betingar ordinarie pris på 300 kr/ halvtimme, oavsett simulatorval.

 

Var: Hässlögatan 16, Stockholm - Västerås flygplats

Öppettider: Söndagar kl. 11 - 16

Entré: Vuxna: 80 kr. Barn under 15 år i målsmans sällskap, gratis inträde.

 

Onsdag den 27 februari är det extra sportlovsöppet mellan kl. 13-17. Då är det gratis entré för alla!

 

Info: www.flygmuseum.com

 

 

Öppet hus på Västerås Flygmuseum med fri entré onsdag den 27 februari! Foto: Gunnar Åkerberg

Öppet hus på Västerås Flygmuseum med fri entré onsdag den 27 februari! Foto: Gunnar Åkerberg

 

I Västerås pågår underhåll av A-26 Invader som bland annat har fått tillbaka sin ”Sugarland Express” noseart samt Vallentuna Aviatörförenings DC-3/C-47 ”Congo Queen”. Foto: Gunnar Åkerberg

I Västerås pågår underhåll av A-26 Invader som bland annat har fått tillbaka sin ”Sugarland Express” noseart samt Vallentuna Aviatörförenings DC-3/C-47 ”Congo Queen”. Foto: Gunnar Åkerberg

 

 

Trevligt sportlov önskar SFF Stockholm!

 

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm