Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

Friflygande modellflygplan visas upp på Gärdet

Skrivet datum: 8 juli 2011

Uppdaterat datum: 6 oktober 2013

Text: Pressmeddelande från Tekniska museet Foto: David Brohede

 

Nu på lördag, 9 juli, träffas några av Sveriges modellflygentusiaster för att visa upp sina friflygande skalamodeller på Gärdet i Stockholm. Men först kommer deras verk att bedömas av domare inne på Tekniska museet.

 

Pojke med modellflygplan. Foto: David BrohedeFlygplansmodellerna kan beskådas inne på Tekniska museet från klockan 10, då museet öppnar. När domaren har avgjort vilket plan som är mest skalenligt mot sin verkliga förebild drar sig hela sällskapet ut mot Gärdet för flyguppvisningar. Modellerna är friflygande och det är upp till byggaren att se till att modellflygplanen kan flyga helt på egen hand. Man har alltså ingen möjlighet påverka modellen när den väl lyft för att kompensera för till exempel plötsliga vindbyar.

 

Modellerna har olika förebilder, allt ifrån tidiga pionjärflygplan som Thulin D till snabba jaktflygplan från andra världskriget. I många fall har modellbyggarna lagt ner hundratals timmar på att söka information, göra ritningar och sedan bygga modellen, men många har lika roligt med en hopsnickrad byggsats med kanske tio timmars byggtid. Modellerna drivs av små diesel-, glödstifts-, koldioxid- eller elmotorer, men vanligast är den gamla hederliga gummimotorn.

 

Vi som håller på med detta njuter inte bara av synen av en perfekt trimmad skalamodell som cirklar mot den blå sommarhimmelen utan också av själva byggandet, med dess frustationer och klurigheter. Det här är tredje året vi

träffas efter att ha återuppväckt skalafriflyget i landet och det är första gången vi är tillbaks på Gärdet, säger Johan Wallin, en av de som visar upp sin skalamodell på lördag.

 

På 50-talet var de friflygande modellerna en vanlig syn på Gärdet men med tiden har radiostyrda modeller tagit över mer och mer. Samtidigt som det inte längre är så vanligt att man själv konstruerar, bygger och flyger sin egen modell.

 

Jag hoppas att vi ska kunna göra skalatävlingarna på Gärdet till en återkommande aktivitet, gärna tillsammans med Tekniska museet, säger Johan Wallin.

 

Ungefärligt program

 

Lördag 9 juli 2011

10.00 - 13.00 Flygplansmodellerna visas upp på Tekniska museet

13.00 - 15.00 Flyguppvisning på Gärdet

 

 

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm