Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

Robert Karjel om Operation Atalanta samt Black Hawk

Skrivet datum: 10 november 2013

Uppdaterat datum: 14 november 2013

Text: Gunnar Åkerberg

 

Robert Karjel på FlightdeckNu på söndag den 17 november kl. 14.00 håller vi höstens andra föredragsmöte på Armémuseum och denna gång har vi äran att välkomna Övlt. Robert Karjel som kommer att berätta om insatsen med HKP 15 i Operation Atalanta 2010 samt om försvarsmaktens nya HKP 16, Black Hawk helikopter.

Under 2010 var Robert Karjel posterad i Adenviken för att på uppdrag av FN och EU leda sin helikopterdivision i arbetet med att bekämpa de pirater som hemsöker den somaliska kusten.  Inför uppdraget fick han mycket kort tid på sig att förbereda sig och sitt förband på insatsen.

Organisationen var också präglad av tidigare misslyckanden inom försvarsmaktens helikopterverksamhet, där prestigeprojekt kraftfullt försenats och många kollegor omkommit i flyghaverier. Under insatsen lyckades dock den fartygsstyrka som Karjel och hans division ingick i att avvärja mer än 100 piratattacker och eskortera mat och mediciner till miljontals svältande i Somalia. En prestation som rönt stor uppmärksamhet även internationellt.

Mellan 2010 och 2013 var Karjel Försvarsmaktens projektledare för att på 100 veckor köpa in Amerikanska Black Hawk helikoptrar och bygga upp ett Medevac förband, som sedan gick till insats i Afghanistan under våren 2013.

Robert Karjel har civilingenjörsexamen i Teknisk Fysik och arbetar som flygingenjör i flygtjänst i Flygvapnet. Han har även utbildats vid amerikanska Marinkåren och under 2005 var han Copeland Fellow vid anrika Amherst College i Massachusetts där han arbetade som författare. Karjel har gett ut fyra romaner.

Hans romaner har gjort succé här i Sverige, men även internationellt och nu ska hans bok "De redan döda" bli amerikansk tv-serie. Robert kommer att ta med sig några av sina böcker och sälja på vårt möte. Ett utmärkt tillfälle att köpa ett signerat ex. i julklapp till dig själv och dina vänner och bekanta. Ta med dig kontanter om du vill köpa en bok!

Läs mer om Robert Karjel här!

Plats: Armémuseum i Stockholm, Riddargatan 13 (T-bana Östermalmstorg) hörsalen 4 tr.

Tid: Söndagen den 17 november kl. 14.00

Arrangör: Svensk Flyghistorisk Förening, Region Stockholm

 

För besök på SFF-aktivitet behövs ej entréavgift erläggas på museet. 


Bjud gärna med några vänner! Ju fler desto bättre!


Välkomna!

Med vänlig hälsning

Bernt Olsson

Ordförande

SFF Stockholm

Fartygsbaserade helikoptrar

Vid Sveriges bidrag till EU-operationen EU NAVFOR - Operation Atalanta, 2010 och 2013, medverkade fartygsbaserade helikoptrar, bestående av två HKP 15 som växelvis grupperades på HMS Carlskrona och på en fransk bas i Djibouti. Foto: Gunnar Åkerberg.

HKP 16

Sikorsky UH-60M med militär beteckning HKP 16 i Försvarsmakten. Sedan början av april 2013 medverkar HKP 16 i MEDEVAC-uppdrag från basen i Camp Marmal i norra Afghanistan. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm