Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

SFF Stockholms årsmöte och spännande Viggenföredrag av Ulf Edlund

Skrivet datum: 9 februari 2017

Uppdaterat datum: 9 februari 2017

Text: Gunnar Åkerberg

 

SFF Stockholm höll sitt årsmöte på Armémuseum söndagen den 5 februari. Till mötesordförande valdes Kurt Ivarsson som på ett snabbt och smidigt sätt lotsade åhörarna genom årsmötet.

Efter formaliteterna kring årsmötet var avklarade, övergick programmet till ett föredrag av Ulf Edlund på temat "Saab 37 Viggen 50 år". Tidpunkten var mycket passande då Viggen ”fyllde” 50 år den 8 februari, bara några dagar efter föredraget.

Efter sin civilingenjörsexamen på KTH Flyg 1963 började Ulf Edlund på Saab i Linköping och arbetade de följande åtta åren med Saab 37 Viggen projektet, först som systemingenjör och därefter med marknadsföring. De resterande 32 åren var han involverad i både civila och militära projekt och var bl.a. den förste projektledaren för Saab 340.

Ulf Edlunds föredrag om Viggen inleddes med en presentation av bakgrunden och därefter utvecklingen, försäljningsansträngningarna och användningen av Viggensystemet i flygvapnet.

De 90-tal medlemmar som hade samlats på Armémuseum denna gråmulna vintersöndag fick lyssna på ett mycket, intressant lärorikt och underhållande föredrag som täckte in Viggensystemets historik på ett mycket bra sätt.

Efter mötet passade många av besökarna på att prata minnen från Viggen-eran med Ulf och komplettera sitt flygboksbibliotek från SFF Medlemsservices bord som var uppdukat på Viggen tema, med intressanta flygböcker och flyg-dvd.

För er som missade detta tillfälle att lyssna till historien om en av Saabs mest karaktäristiska stridsflygplanstyper genom tiderna, så finns det fortfarande en möjlighet att se och höra Ulfs spännande berättelse. SFF Stockholm videofilmar alla egna medlemsmöten. Filmerna sparas sedan i SFF: s arkiv. Vi gör gärna kopior till självkostnadspris. För mer information och beställning hör av er till: kontakt@sffsto.se

Föredragshållaren Ulf Edlund jobbade under många år på Saab, bland annat med Viggen projektet. Foto Gunnar Åkerberg

Föredragshållaren Ulf Edlund jobbade under många år på Saab, bland annat med Viggen projektet.
Foto Gunnar Åkerberg.

Den första flygningen genomfördes med provflygplanet 37 -1 den 8 februari 1967. Foto Saab

Den första flygningen genomfördes med provflygplanet 37 -1 den 8 februari 1967. Foto Saab.

Ulfs föredrag var mycket uppskattat och välbesökt. Ett 90-tal besökare lyssnade till historien om Viggensystemet. Foto Gunnar Åkerberg

Ulfs föredrag var mycket uppskattat och välbesökt. Ett 90-tal besökare lyssnade till historien om Viggensystemet. Foto Gunnar Åkerberg.

Vacker air-to-air bild från den första provflygningen. Foto Saab

Vacker air-to-air bild från den första provflygningen. Foto Saab.

Ulf lyfte även fram människorna bakom maskinen. Foto Gunnar Åkerberg

Ulf lyfte även fram människorna bakom maskinen. Foto Gunnar Åkerberg.

Saab AJSH 37 Viggen fotad på F 21 i Luleå 2005, några månader innan flygplanstypen fasades ut ur Flygvapnet för gott. Foto Gunnar Åkerberg

Saab AJSH 37 Viggen fotad på F 21 i Luleå 2005, några månader innan flygplanstypen fasades ut ur Flygvapnet för gott. Foto Gunnar Åkerberg.

Tack vare Swedish Air Force Historic Flight finns det fortfarande en möjlighet att se och höra den mäktiga Viggen på flygdagar runt om i Sverige. Foto Gunnar Åkerberg

Tack vare Swedish Air Force Historic Flight finns det fortfarande en möjlighet att se och höra den mäktiga Viggen på flygdagar runt om i Sverige. Foto Gunnar Åkerberg.

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm