Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

Sportlovstips för flygintresserade!

Skrivet datum: 25 februari 2012

Uppdaterat datum: 6 oktober 2013

Text: Gunnar Åkerberg

 

Planerar du att tillbringa sportlovet i Stockholmsområdet? SFF Stockholm tipsar om aktiviteter för alla flygintresserade vid några museer med flyganknytning i Stockholm och Mälardalen.

 

OBS! Faktainformationen nedan är den som är tillgänglig i skrivande stund, ta dock alltid för vana att kontrollera aktuella förhållanden innan ni planerar ett besök. Ibland kan öppettider eller tillgänglighet bli ändrat med kort varsel - det är ingenting SFF Stockholm kan ta ansvar för.

 

Tekniska museet - 100 innovationer

 

På Tekniska museet öppnar utställningen ”100 innovationer” lagom till sportlovsstarten den 25 februari 2012.

 

100 innovationer är Tekniska museets hittills största utställningsproduktion. Över 2000 kvadratmeter fylls av de innovativa lösningar som det svenska folket röstat fram som de 100 viktigaste. Flygplanet har en självklar plats både i barn och vuxnas liv och illustreras med bland annat museets legendariska Junkers F 13.

 

När: Från den 25 februari 2012

 

Var: Tekniska museet ligger på norra Djurgården, inte långt från Kaknästornet. Enklaste sättet att komma hit är med buss 69, men det finns också parkering för bilar

 

Sportlovsöppet:

Vardagar  kl. 10 – 17
Onsdagar kl. 10 – 20 (fri entré från kl. 17)
Lördagar – söndagar & röda dagar kl. 11 – 17

Bibliotek & arkiv: onsdagar kl. 13 – 17

 

Entré:

0-6 år gratis,

7-18 år: 40 kr,

Vuxna: 120 kr,

Familjebiljett: 300 kr (gäller för 2 vuxna och max 3 barn)

Studerande från 19 år: 100 kr
Pensionär: 100 kr

 

Info: www.tekniskamuseet.se

 

 

Tekniska museets Junkers F 13 – en pionjär i uppbyggnaden av det civila trafikflyget. Foto: Gunnar Åkerberg

Tekniska museets Junkers F 13 – en pionjär i uppbyggnaden av det civila trafikflyget.
Foto: Gunnar Åkerberg.
 

Junkers F 13 användes flitigt av Albin Ahrenberg vid ”propagandaflygningar” runt om i Sverige Foto: Gunnar Åkerberg

Junkers F 13 användes flitigt av Albin Ahrenberg vid ”propagandaflygningar” runt om i Sverige Foto: Gunnar Åkerberg.

 

 

Arlanda Flygsamlingar

 

Arlanda Flygsamlingar har ett 30-tal gamla flygplan, helikoptrar, simulatorer,

flygmotorer och andra flyghistoriska föremål i en tillfällig hangar nära långtidsparkering

Alfa vid Benstocken. Många av flygplanstyperna är unika, och underhåll samt renoveringar av samlingarnas flygmaskiner genomförs av en grupp ideellt arbetande entusiaster.

 

Det har under många år pågått en diskussion rörande placeringen av de civila luftfartssamlingarna. De nuvarande ägarna av luftfartssamlingarna, LFV vill inte syssla med museal verksamhet, dock känner verket sitt ägaransvar och har ambitionen att lösa frågan om luftfartssamlingarnas framtida placering och dess huvudmannaskap så snabbt som möjligt.

En lösning kan vara bildandet av en ny myndighet, Statens Trafik-Historiska Museer (STHM) vilken förutom luftfartssamlingarna även skulle ansvara för Järnvägsmuseum och Vägmuseum. Frågan har diskuterats med Näringsdepartementet.


I dagsläget lutar det åt att luftfartssamlingarna flyttas från Stockholm-Arlanda till Nyköping-Skavsta Flygplats. Förhandlingar pågår med det spanska företaget Abertis (vilka är majoritetsägare till Skavsta) rörande ett 15-årigt avtal med förlängningsmöjlighet. Den påtänkta lokalen är Hangar 81, vilken ligger i anslutning till den nuvarande terminalbyggnaden. Nyköpings kommun har i dagsläget ställt sig positiva till ett civilt luftfartsmuseum på Skavsta.

 

Passa på att besöka Arlanda Flygsamlingar och stötta gärna frivilliggruppens beundransvärda verksamhet genom att bli medlem i intresseföreningen Arlanda Flygsamlingars Vänner.

 

Var: Kabinvägen, Stockholm-Arlanda Flygplats.

 

Sportlovsöppet:

Tisdag 28/2 och torsdag 1/3 öppet mellan kl. 10 -15.

 

Info: www.arlandaflygsamlingar.se

 

 

Arlanda Flygsamlingars hangar vid Arlanda flygplats. Foto: Gunnar Åkerberg

Arlanda Flygsamlingars hangar vid Arlanda flygplats. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

En av Arlanda Flygsamlingars många renoveringsprojekt, Göteverken GV-38, SE-AHD Foto: Gunnar Åkerberg

En av Arlanda Flygsamlingars många renoveringsprojekt, Göteverken GV-38, SE-AHD
Foto: Gunnar Åkerberg.

 

Utsikt från Arlanda Flygsamlingars Lockheed 12-26 Electra Jr, SE-BXU. Foto: Gunnar Åkerberg

Utsikt från Arlanda Flygsamlingars Lockheed 12-26 Electra Jr, SE-BXU. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

 Ta med era sportlovslediga barn & barnbarn till Arlanda! Foto: Gunnar Åkerberg

Ta med era sportlovslediga barn & barnbarn till Arlanda! Foto: Gunnar Åkerberg.

 

Efter museibesöket kan ni passa på att ta en fika på Jumbo Stay, i en riktig Boeing 747 "Jumbo Jet". Garanterat uppskattat av kidsen och att medlemmar i SFF har 25% rabatt gör ju inte saken sämre! Ta med medlemskortet! Foto: Gunnar Åkerberg. 

Efter museibesöket kan ni passa på att ta en fika på Jumbo Stay, i en riktig Boeing 747 "Jumbo Jet". Garanterat uppskattat av kidsen och att medlemmar i SFF har 25% rabatt gör ju inte saken sämre! Ta med medlemskortet! Foto: Gunnar Åkerberg.

 

 

Västerås Flygmuseum

 

För den som har lite mer tid och möjlighet att ta sig till Västerås så rekommenderas ett besök på Västerås Flygmuseum som ligger vid Stockholm – Västerås flygplats. I museet finns för tillfället många nya intressanta flygplan att titta på, bland annat P 51 Mustang ”Old Crow” samt A-26 Invader ”Sugerland Express” tillhörande nybildade Nordic Warbirds. Passa på att titta närmare på flygplanen, som flera av dem senare i år kommer att medverka vid Västerås Roll Out & flygdag i slutet av maj.  

 

Utöver alla intressanta flygplan kommer museets simulatoravdelning vara i gång under sprotlovet. Museet har fyra simulatorer. Link-trainern, en klassiker från 1920-talet, de övriga tre simulatorerna är modernare, en J 35 Draken från flygvapnet, en Convair 440 Metropolitan från SAS och en DC-10 från Scanair. Alla är i originalversion. Dock har datorerna i de tre senare bytts ut mot modernare apparater.

 

Var: Hässlögatan 16, Stockholm – Västerås flygplats

 

Sportlovsöppet:

Söndagar kl. 11 – 16

Tisdag 28/2 och torsdag 1/3 är det extra sportlovsöppet. Hela museet och simulatorerna är igång kl. 11-16.

Barn med mor- eller far-förälder gratis inträde.

 

Entré:

Vuxna: 80 kr

Barn under 15 år i målsmans sällskap, gratis inträde.

 

Info: www.flygmuseum.com

 

 

Två Douglaskonstruktioner i Västerås Flygmuseums klassiska trähangar, Douglas A-26 Invader, N167B, samt C-47, 9Q-CUK. Foto: Gunnar Åkerberg

Två Douglaskonstruktioner i Västerås Flygmuseums klassiska trähangar, Douglas A-26 Invader, N167B, samt C-47, 9Q-CUK. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

Produktionslinjen för A-26 Invader på Douglasfabriken. Foto: Douglas

Produktionslinjen för A-26 Invader på Douglasfabriken. Foto: Douglas.

 

I Västerås pågår underhåll av A-26 Invader som bland annat har fått tillbaka sin ”Sugerland Express” noseart. Foto: Gunnar Åkerberg

I Västerås pågår underhåll av A-26 Invader som bland annat har fått tillbaka sin ”Sugerland Express” noseart. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

Jan Andersson, här fångad vid ett flygpass i P 51D Mustang ”Old Crow” i höstas, är den drivande kraften bakom Nordic Warbirds. Foto: Gunnar Åkerberg

Jan Andersson, här fångad vid ett flygpass i P 51D Mustang ”Old Crow” i höstas, är den drivande kraften bakom Nordic Warbirds. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

Även Vallentuna Aviatörförenings DC-3/C-47 ”Congo Queen” är i Västerås just nu. Här jobbar Christer Hedendahl med föreningsloggan till stjärtfenan. Foto: Gunnar Åkerberg

Även Vallentuna Aviatörförenings DC-3/C-47 ”Congo Queen” är i Västerås just nu. Här jobbar Christer Hedendahl med föreningsloggan till stjärtfenan. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

BHT-1, Beauty, som den nyligen bortgångne Kjell W Ahlberg donerade till SFF finns också för tillfället i Västerås. Foto: Gunnar Åkerberg

BHT-1, Beauty, som den nyligen bortgångne Kjell W Ahlberg donerade till SFF finns också för tillfället i Västerås. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

Den färdigrenoverade Saab 91C Safir, Fv nr. 50083, s/n 91.398 kommer förhoppningsvis snart vara i luften. Registreringen SE-MEF är reserverad. Foto: Gunnar Åkerberg

Den färdigrenoverade Saab 91C Safir, Fv nr. 50083, s/n 91.398 kommer förhoppningsvis snart vara i luften. Registreringen SE-MEF är reserverad. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

Pitts Model 12, SE-XJB, nytillskott i det svenska luftfatygsregistret. Foto: Gunnar Åkerberg

Pitts Model 12, SE-XJB, nytillskott i det svenska luftfatygsregistret. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

 

 

Trevligt sportlov önskar SFF Stockholm!

 

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm