Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

Välkommen på Spotterkurs!

Skrivet datum: 30 mars 2015

Uppdaterat datum: 30 mars 2015

Text: Lennart Berns SFF

 

Plane spotting, eller "flygplansskådning" om man skall försöka sig på en svensk översättning, är en växande hobby. Den lockar personer av båda könen, i alla åldrar. Från utsiktsplatser nära flygplatser väljer en del att fotografera flygplanen, andra prickar av registreringarna medan ytterligare några spanar in udda målningar och märkningar. Som grund för hobbyn ligger att lära sig känna igen olika typer av flygplan.

Lördagen den 23 maj anordnar Swedavia, Svensk Flyghistorisk Förening och nybildade föreningen Swedish plane spotters Arlanda en grundkurs i plane spotting. Kursen inleds med ett teoriskede i Arlanda Flygsamlingars lokaler där man lär sig grunderna för att känna igen olika flygplanstyper. Swedavia kommer att ha en avsnitt om "spotteretik" - vilka regler och rekommendationer som gäller samt hjälpen som spotters kan bidra med när det t ex handlar om att rapportera skräp eller fåglar på banorna, tecken på intrång och liknande. Därefter sker praktiska övningar vid aktuell banända. Kursen slutar med en erfarenhetsdiskussion i flygsamlingarnas lokaler, utdelning av "spotter badges" samt möjlighet att se samlingarna.

Deltagarantalet är maximerat till 25 personer. Intresseanmälningar kan skickas till Svensk Flyghistorisk Förening, sffkansli@telia.com. Var och en får därefter meddelande huruvida man erhållit plats eller inte; vi tillämpar principen "först till kvarn ...". En kursavgift på 250:- kommer att tas ut vid kursens början. Den täcker bl a ett kompendium i flygplansigenkänning och lokalhyran.

Under kursen kommer vi nära flygplanen, som här en Boeing 777 från Emirates. Foto: Lennert Berns

Under kursen kommer vi nära flygplanen, som här en Boeing 777 från Emirates. Foto: Lennart Berns

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm