Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

Svenskt militärflyg 100 år och Saab 75 år

Skrivet datum: 26 februari 2012

Uppdaterat datum: 6 oktober 2013

Text: Bernt Olsson

 

Välkommen till SFF Stockholms månadsmöte på Armémuseum söndag 4 mars! Då kommer vi både att uppmärksamma att Svenskt militärflyg firar 100 år och att Saab firar 75 år.

 

Svenskt militärflyg firar 100 år

 

Åke ChristiansonPå temat militärflyg kommer Åke Christianson, en av J 29-piloterna i F 22 Kongo, att berätta om svenskt stridsflyg under Kongokrisen. Åke var ställföreträdande divisionschef och är den enda nuvarande svensk pilot som skjutit ner ett annat flygplan. Detta skedde i samband med att sex svenska plan attackerade Moise Tshombes huvudflygbas 29:e december 1962. Om detta och andra skarpa uppdrag kommer Åke att berätta om.

Mera om F 22 finns på denna välfyllda hemsida: http://medlem.spray.se/superswede/F22/f22_beslut.htm

 


Saab firar 75 år

 

I år är Saab 75 år. Med anledning av detta berättar civilingenjör Ulf Rehme om Gripens utveckling - ett viktigt skede i Saabs framgångsrika historia.

 

Ulf Rehme har arbetat för Saab från 1962 till 2007. Under 1960- och 1970-talen arbetade han med avioniksystemet för olika versioner av Viggen. Han har sedan dess verkat i olika befattningar inom Gripenprogrammet och var i slutet av 1990-talet chef för Gripens utvecklingsavdelning. Under åren 2000 till 2007 arbetade han med affärsutvecklingsfrågor för Gripen och med att sammanställa programmets historik i Gripenkrönikan. Sedan 2007 är Ulf Rehme ordförande i Veteranklubben Saab.

 

 

Denna söndageftermiddag har vi även försäljning av flygböcker och flyg-dvd från Flygande Veteraners butik på Bromma. Det går bra med kortköp! Vi kommer även ha "flygloppis". SFF-medlemmen Johan Tilosius säljer byggsatser och begagnade flygböcker. Modellbyggarproffsen från IPMS kommer att ställa ut modeller.


Plats: Armémuseum, Riddargatan 13 (T-bana Östermalmstorg)

Tid: Söndag 4 mars  kl. 14.00 hörsalen 4 trappor.

 

För besök på SFF-aktivitet behövs ej entréavgift erläggas på museet. Bjud gärna med en eller flera kompisar! Ju fler desto bättre! Alla är välkomna på våra möten!

 

 

Bernt Olsson

Ordförande

SFF Stockholm

 

 

Ulf Rehme

Ulf Rehme

 

Åke Christianson

Åke Christianson

 

 

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm