Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

Berghangar på fd. F 18 Tullinge 2009-06-03

 

SFF Stockholm arrangerade tillsammans med Fortifikationsverket besök i berghangaren på gamla flottiljområdet i Tullinge den 3 juni 2009.

 

Den första delen av berghangaren byggdes 1947-1949 och togs i bruk 1950. Under 1950-talet sprängde man ytterligare bergtunnlar för etapp 2 men dessa togs aldrig i bruk. Första och tredje divisionerna använde berghangaren.

 

Fortifikationsverket äger berghangaren men det bedrivs ingen militär verksamhet där längre. På sikt kommer det troligen bli någon form av civil verksamhet.

 

 

F 18 var den andra flygflottiljen efter F 9 Säve där man byggde en berghangar. Åren 1947-1949 byggdes den första delen av berghangaren och den togs i bruk 1950. Under 50-talet sprängde man ut bergtunnlar för ettap 2 och 3 av berghangaren som låg betydligt djupare ner i berget, men dessa tunnlar kom aldrig att inredas. Tanken var att den gamla delen av berghangaren skulle förbindas med den nya delen vilket skulle kräva en hiss för flygplanen. Ett problem var även hur man skulle kunna öka skyddet från verkan av kärnvapen på den gamla delen av hangaren så att den skulle få ett skydd likvärdig den nya delen av hangaren. 1958 beslutade man att inte slutföra utbyggnaden av berghangaren då kostnaderna ansågs för stora och att utspridning av flygplanen i Bas 60 systemet gav betydligt bättre skydd mot kärnvapen.

 

 

 

 

 

Senast ändrad: 6 oktober 2013

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm