Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

”De som aldrig kom hem" Omkomna i Flygvapnet under Kalla Kriget 1946–89

Skrivet datum: 3 mars 2020

Uppdaterat datum: 3 mars 2020

Text: SFF Stockholm

 

Föredrag av Alf Ingesson Thoor och Göran Jacobsson

Alf Ingesson Thoor är flygpsykolog med ett förflutet som stridspilot. Göran Jacobsson är lokförare och flyghistoriker med ett flertal böcker om flygvapnets fältflygare bakom sig. Nu har de tillsammans skrivit en bok om det stora antalet flyghaverier under kalla kriget.

Under andra världskriget och en bit in på 1950-talet byggdes det svenska Flygvapnet upp till att bli ett av världens största. Orsaken var kalla kriget som gjorde att freden kändes skör. Samtidigt sökte sig många unga män till Flygvapnet för sin dröm att få flyga. Mängder av flygförare, flygsignalister, flygnavigatörer utbildades under kalla kriget.

Kombinationen av uppbyggnaden, där inte alltid Flygvapnet som organisationen hann med, en orutinerad ung flygande personal och den allt snabbare tekniska utvecklingen kom att kräva offer.

Under den här perioden omkom 441 flygförare, 96 besättningsmän och 10 passagerare, totalt 547 flygare. Totalt finns det närmare 1000 namn på minnestavlan (Finns i Tre Vapen, Gärdet FMV:s byggnad).

Det finns i varje svensk familj någon som har anknytning till något av dessa haverier på något sätt. Per definition är det ett nationellt trauma. Mängder av anhöriga runt om i landet vet väldigt lite om det haveri som drabbade familjen/släkten. Efterfrågan på information har ökat de senaste åren, främst bland generationen födda på 70–80 tal.

Syftet med denna bok är att för första gången genomföra en djupare undersökning och analys av de haverier med dödlig utgång som skedde mellan 1946 och 1989. Det är också ett försök att för allmänheten på ett begripligt sätt klarlägga vad som egentligen hände. Och vi vill, inte minst, ge de flygare som omkom ett ansikte och en egen historia – alla de flygare vars namn nu finns på väggen i Flygvapnets minneshall.

Alf och Görans förhoppning med boken är att arbetet ska ge alla anhöriga till omkomna flygare en bättre förståelse för den värld deras förolyckade anhörige levde i under sin tid i Flygvapnet – att inte glömma bort alla de som förlorade sitt liv i tragiska haverier.

I samband med föredraget kommer det finnas möjlighet att köpa boken.

Plats: Armémuseum, Riddargatan 13 (T-bana Östermalmstorg) hörsalen 4 trappor

Tid: Lördag den 7 mars 2020 kl. 14.00

Anmälan: Ingen föranmälan!

Entré: Fri entré till museet.

Arrangör: Svensk Flyghistorisk Förening, Region Stockholm

Vi behöver ditt stöd! SFF Stockholm har ingen medlemsavgift och vi tar ingen entréavgift till våra möten. För att kunna täcka våra utgifter och fortsätta vår verksamhet är vi helt beroende av ditt frivilliga stöd. Lägg din gåva i hinken som skickas runt på mötet eller skicka ditt bidrag på SWISH 1231041748. Tack för ditt bidrag!

Bjud gärna med en eller flera kompisar! Ju fler desto bättre! Ingen föranmälan!

Alla är välkomna på våra möten – du behöver inte vara medlem i SFF för att delta!

Alf Ingesson Thoor och Göran Jacobsson Foto: Håkan Brandt.

Alf Ingesson Thoor och Göran Jacobsson Foto: Håkan Brandt.

Flygvapnets minneshall. Foto: Gunnar Åkerberg.

Flygvapnets minneshall. Foto: Gunnar Åkerberg.

Flygvapnets minneshall. Foto: Gunnar Åkerberg.

Flygvapnets minneshall. Foto: Gunnar Åkerberg.

Flygvapnets minneshall. Foto: Gunnar Åkerberg.

Flygvapnets minneshall. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm