Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

Fängslande Viggenföredrag lockade rekordpublik

Skrivet datum: 16 november 2010

Uppdaterat datum: 6 oktober 2013

Text: Gunnar Åkerberg

 

SFF Stockholms novembermöte med tema Viggen blev en riktig publiksuccé. Trots att mötesdagen kolliderade med Fars & ostkakans dag så samlades ett 80-tal åhörare i Loftsalen på Armémuseum den 14 november.

 

På programmet stod utöver huvudnumret, Ola Gynäs spännande föredrag, en visning av två korta Viggenfilmer från AMF och som en extra attraktion fanns ett par fina plastmodeller av Viggen i olika versioner & skalor utställda i lokalen.

 

Dessvärre var inte tekniken riktigt med oss vid detta möte, efter en kort stunds filmvisning ville inte DVD-spelaren leverera rörliga bilder längre så denna programpunkt fick tyvärr ställas in denna gång. Förhoppningsvis får vi tillfälle att visa dessa två historiska Viggenfilmer vid ett annat tillfälle.

 

I stället äntrade Ola Gynäs scenen som på ett mycket målande och detaljerat sätt berättade om det totalhaveri han drabbades av den 11 juli 1974 när vingen plötsligt bröts av i den AJ 37 Viggen med anropssignal "Gustav 11" (37011) som Ola flög i.

 

Vi fick även höra om den spännande historien när Ola Gynäs och hans tre kollegor var med och provade ut den första kortbanan som byggdes på Hagshultsbasen. Det visade sig att det var en kortbana i ordets rätta bemärkelse… Banan hade nämligen byggts för kort - inte undra på att man tyckte att det var svårt att få stopp på flygplanen!

 

Efter banan på Hagshult hade rättats till fick Ola Gynäs och hans kollegor en förfrågan om man kunde prova kortbanelandning på hal bana. Proven gjordes på Fällfors och Viggen klarade att starta och landa på hal bana utan några som helst problem. Svårare var det vid taxning av flygplanet och än värre för teknikerna som till slut fick använda spark för att säkert kunna ta sig till och från flygplanen vid klargörning …!

 

Medlemmar från IPMS Stockholm (International Plastic Modellers Society) hade dagen till ära tagit med sig en samling mycket fina Viggenmodeller i skala 1/72 och 1/48. Modellutställningen var mycket uppskattad och fick välförtjänt stor uppmärksamhet, inte minst efter Ola Gynäs spännande föredrag då många åhörare dröjde sig kvar länge vid bordet med modellerna. Ett varmt tack till, Joakim Schön, Håkan Mattisson och Axel Persson som tog med sina Viggenmodeller till mötet. Förhoppningsvis kan vi ha en modellutställning med anknytning som en återkommande attraktion vid några av våra framtida temamöten.

 

 

Ola Gynäs. Foto: Gunnar Åkerberg

Ola Gynäs. Foto: Gunnar Åkerberg

 

Loftsalen på Armémuseum strax innan Ola Gynäs börjar sitt föredrag. Foto: Gunnar Åkerberg

Loftsalen på Armémuseum strax innan Ola Gynäs börjar sitt föredrag. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

Haveriförloppet. Illustrationer från haveriutredningen.

Haveriförloppet. Illustrationer från haveriutredningen.

 

Ola Gynäs illustrerar hur hans flygkängor såg när han tittade ner på dem hängandes i fallskärmen – ”som ett par Don Martin kängor!” Foto: Gunnar Åkerberg

Ola Gynäs illustrerar hur hans flygkängor såg när han tittade ner på dem hängandes i fallskärmen – ”som ett par Don Martin kängor!” Foto: Gunnar Åkerberg

 

Skiss över balkbrottet på AJ 37 nr. 37011. Bild från haveriutredningen.

Skiss över balkbrottet på AJ 37 nr. 37011. Bild från haveriutredningen.

 

Brottyta från den havererade AJ 37 nr. 37011. Bild från haveriutredningen.

Brottyta från den havererade AJ 37 nr. 37011. Bild från haveriutredningen.

 

Efter föredraget tog den talrika publiken samt Ola Gynäs och hans fru tillfället att studera de utställda Viggenmodellerna. Foto: Gunnar Åkerberg

Efter föredraget tog den talrika publiken samt Ola Gynäs och hans fru tillfället att studera de utställda Viggenmodellerna. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

Modellbyggarna: Håkan Mattisson, Axel Persson och Joakim Schön. Foto: Gunnar Åkerberg

Modellbyggarna: Håkan Mattisson, Axel Persson och Joakim Schön. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

Modeller av: SF 37, AJS 37, JA 37, JA 37. Foto: Gunnar Åkerberg

Modeller av: SF 37, AJS 37, JA 37, JA 37. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm