Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

Fin marknad för hobbyentusiaster

Skrivet datum: 26 november 2012

Uppdaterat datum: 6 oktober 2013

Text: Bernt Olsson

 

Föreningen Hjulmarknaden genomförde i god ordning traditionsenligt den 24 november sitt evenemang "Hjulmarknaden"  i Frihamnshallen Stockholm.


Denna stavning av evenemanget visar att det är en julmarknad med främst transporthistoriska föreningar, främst tåg, spårvagn, bil, flyg d v s sådant som går på hjul... Här fanns drygt 100 föreningar som sålde modeller, aktuella eller antikvariska böcker, multimedia, tusen andra modellhobbyprylar samt information om sina verksamheter.

SFF Stockholm var på plats och tillsammans med vår bordsgranne Flygande Veteraner bjöd på det flygrelaterade inslaget. Trängseln runt utställningsborden var stundtals stor,  den här marknaden som har fri entré är en viktig träffpunkt för alla slags hobbyiter. Ett bra och trevligt sätt för oss att träffa medlemmar och flygintresserade. Samt ett bra tillfälle att sälja flygboksnyheter. Följaktligen en angenäm novemberlördag.

SFF har deltagit sedan 2004, då i Sollentunamässan.

 

Här historik om Hjulmarknaden från deras hemsida:

 
Den första Hjulmarknaden ägde rum i det s k förrummet till Tekniska Museets filmsal den 9 december 1978 och samlade 13 deltagande järnvägs- och spårvägsföreningar. Men lokalen upplevdes som för trång och därför följde två år, 1979 och 1980, i Mälarsalen på Münchenbryggeriet. Eftersom utrymmet upplevdes som väsentligt större bjöds nu även andra teknikhobbyföreningar in. Sommaren 1981, närmare bestämt den 13 juni, arrangerade Föreningen Hjulmarknaden en Järnvägsmarknad i Philipshuset i Värtan, i anslutning till jubileumskavalkaden under firandet av SJ 125 år. Efter bara två år blev så även Mälarsalen blev för liten, varför evenemanget flyttade till Blå Hallen i Stockholms Stadshus. Till sommarens Järnvägsmarknad hade även andra än föreningar bjudits in - erfarenheterna av detta var goda, varför dessa även bjöds in till 1981 års Hjulmarknad. Detta var ytterligare en anledning till att den tidigare lokalen upplevdes som för liten. I Blå Hallen blev Hjulmarknaden kvar i 22 år, t o m 2002. 2003 blev det dags att jaga ny lokal. Stadshuset krävde att Hjulmarknaden skulle bli ett kvällsevenemang - och dessutom hade vi (sedan länge) växt ur även denna lokal. Lösningen blev Vasahallen på Djurgården - dock bara för ett år, då lokalen från 2004 disponeras av närbelägna Wasamuseet. Från 2004 arrangerades Hjulmarknaden i Sollentuna Expo Center. Sedan 2008 arrangeras Hjulmarknaden i Frihamnshallen (Stockholm Cruise Center) i Stockholms Frihamn.

 

 

SFF Stockholm var på plats på Hjulmarknaden och tillsammans med vår bordsgranne Flygande Veteraner bjöd på det flygrelaterade inslaget. Trängseln runt utställningsborden var stundtals stor. Foto: Bernt Olsson.

SFF Stockholm var på plats på Hjulmarknaden och tillsammans med vår bordsgranne Flygande Veteraner bjöd på det flygrelaterade inslaget. Trängseln runt utställningsborden var stundtals stor.
Foto: Bernt Olsson.

 

 

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm