Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

Föredrag om JAS 39 E - Flygvapnets framtida stridsflygförmåga

Skrivet datum: 10 april 2021

Uppdaterat datum: 10 april 2021

Text: SFF Stockholm

 

Lördag 17 april håller SFF Stockholm sitt tredje och sista föredragsmöte för vårsäsongen. Till detta har vi bjudit in Torgny Fälthammar som kommer att berätta om Flygvapnets framtida stridsförmåga och JAS 39 E. På grund av det rådande pandemiläget så kommer även detta möte att hållas digitalt på Facebook. Vi har hållit ett antal lyckade direktsända möten på Facebook och vi tror att detta blir ett bra alternativ till ett fysiskt möte och att det så snart som möjligt går att genomföra våra föredrag och medlemsmöten på Armémuseum igen.

Flygvapnets framtida stridsflygförmåga - JAS 39 E

2013 beslutade regeringen om utveckling och anskaffning av JAS 39 E. Beslutet hade föregåtts av Försvarsmaktens analys av framtida hotmiljö och en såväl militärstrategisk som operativ analys. Ett omfattande arbete kring möjliga konfigurationer med kostnadsberäkningar och operativa spel var genomförda. Parallellt hade Saab AB på rekordtid fått en demonstrator i luften, syftande till att prova hur olika tekniska utmaningar skulle kunna lösas vid en vidareutveckling av Gripen. Demonstratorn var en tvåsitsig JAS 39D, med ny motor, flyttade landställe för att skapa utrymme för mer bränsle, AESA-radar mm.

JAS 39 E. Foto: Gunnar Åkerberg.

JAS 39 E. Foto: Gunnar Åkerberg.

JAS 39 E är fortfarande under utveckling och JAS 39 C/D utgör grunden för Flygvapnets förmåga och utbildningsverksamhet genom hela 2020-talet, trots att JAS 39 E införs i perioden.

Vilka överväganden låg bakom valet att utveckla JAS 39 E? Hur kommer det sig att JAS 39 C/D behöver vidmakthållas så länge? Hur jobbar Flygvapnet med ombeväpningen och de framtida utmaningarna inom stridsflygområdet?

Dessa saker kommer överste Torgny Fälthammar, chef för Flygstabens Gripensektion, att prata om den 17 april 2021.

Torgny Fälthammar. Foto: Gunnar Åkerberg.

Överste Torgny Fälthammar, chef för Flygstabens Gripensektion. Foto: Gunnar Åkerberg.

Presentation av Torgny Fälthammar

Torgny Fälthammar har en bakgrund som flygande flygingenjör med flygtjänst på JA37 vid F4 samt JAS 39, bland annat vid F7 och TU JAS. Han har en lång erfarenhet av JAS 39-projektet. 1998 påbörjade han sin tjänstgöring i HKV, samtidigt som den sk ominriktningen till interoperabilitet startades. I olika befattningar har han därefter varit involverad i utvecklingen av JAS 39 C/D och JAS 39 E. Han har även varit chef för flygverksamhetens och stf chef för FMLOG. I dagsläget leder han Gripensektionen inom Flygstaben.

JAS 39 E. Foto: Gunnar Åkerberg.

JAS 39 E. Foto: Gunnar Åkerberg.

OBS! Mötet kommer att hållas online på Facebook, men kan ses av alla oavsett om du har konto på Facebook eller inte.

Plats:Online på Facebook

Länk till mötet:  https://www.facebook.com/sffsto/live/

Datum och tid: Lördag 17 april 2021 kl. 14.00

Kostnad: Kostnadsfritt

Arrangör: Svensk Flyghistorisk Förening, Region Stockholm

Välkomna!

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm