Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

Lufthansa Airbus A380 besöker Arlanda

Skrivet datum: 11 september 2010

Uppdaterat datum: 6 oktober 2013

Text: Robert Malmstedt

 

Onsdag 15 september mellan klockan 11.15 och 12.45 kommer Lufthansa besöka Stockholm och Arlanda flygplats med luftens gigant Airbus A380. Lufthansa välkomnar alla som är flygintresserade att bege sig till Arlanda på onsdag och bevittna den första landningen med A380 i Sverige.

Flera svenska företag levererar komponenter till flygplanet. Saab AB tillverkar vingbalkar och Volvo Aero svarar för komponenter till motorerna.

 

Föreningen Svenskt Flyg, tillsammans med Flyg- och rymdindustrin (SAI), tycker att detta är en milstolpe i svensk flyghistoria och vill därför bjuda svenska flygentusiaster på picknick på Arlanda. Saab AB och Volvo Aero kommer då även att berätta mer om flygplanet och de svenska företagens roll i flygplanet. Klicka på länken nedan för mer information om hur du anmäler dig till picknicken. Inbjudan till picknick

 

 

Praktiska tips 

 

Bästa plats att skåda planet när det är parkerat lär vara längs staketet vid långtidsparkering Alfa. Dit kommer man med gul shuttlebus 14, som går slingan mellan terminalerna och Alfa.

  • Hållplats vid terminalerna: nummer 14.
  • Rutt: Arlanda Långtid Alfa, Radisson Blu Arlandia Hotel, Jumbo Stay och Flight Academy.
  • Avgångar: Fyra per timme.

Alternativt SL-buss 583 från Märsta station till Arlandia/Jumbon/Flight Academy.

 

Det finns en annan möjlighet för dom med långa teleobjektiv, är att ta sig till Ibis Hotel, öster om bana 3. Där kan man se planet ”från andra sidan”.

 

Som det ser ut nu kommer vinden att vara sydlig på onsdag. Det innebär att planet skulle landa 19R – men det är högst preliminärt! I sådana fall blir det mycket traskande i terrängen för de som vill se planet från nära håll vid approach. Men taxivägsviadukten vid Flight Academy blir förmodligen en spektakulär skådeplats.

 

SL-buss 583 har också hållplats (”Tomta”) på vägen till Märsta, cirka 300 meter väster om banände 01L. Går en gång i kvarten, kan vara användbar om man vill se jätten lyfta åt det hållet.

 

Mer information från Swedavia här!

 


 

Airbus 380 är världens största passagerarflygplan, med nästan 80 meter mellan vingspetsarna och plats för 525 passagerare. Planet har oöverträffad bränsleeffektivitet, det förbrukar mindre är 3 liter flygbränsle per passagerare per 100 km. Det är samtidigt betydligt tystare än alla andra medelstora och stora passagerarflygplan. Airbus A380 är ett fyrmotorigt flygplan för långdistansflygning. A380:s projektnamn blev Airbus A3XX men fick smeknamnet SuperJumbo. Flygplanet är det första jetdrivna passagerarplanet med två kompletta passagerardäck plus ett underliggande godsdäck.

 

 

Lufthansa Airbus A380. Foto: Lufthansa. 

Lufthansa Airbus A380. Foto: Lufthansa.

 

 

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm