Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

Lufthansa Airbus A380 landade på Arlanda

Skrivet datum: 16 september 2010

Uppdaterat datum: 6 oktober 2013

Text: Bernt Olsson

 

Onsdag 15 september skrevs flyghistoria i Sverige när Lufthansa Airbus A380, D-AIMB München landade på Arlanda. Det var Lufthansa som genomförde en linetraining kombinerad med en PR-turné i de nordiska länderna. Efter passering över Stockholm på 3000 fot ankom München till Arlanda, passerade rakt över flygplatsen för att sedan landa på bana 19R kl 11.15.

 

Planet parkerade sedan vid brandstation öst, vid bana 01R/19L, där åskådarna hade fin utsiktsplats. Det blev en stilfull taxning med svenska flaggor i cockpits sidorutor. Mycket positivt för oss flygintresserade var att Swedavia

tidigt informerade om besöket och tog fram en fyllig information samt karta över flygplatsen som visade var A380 skulle landa, taxning och parkering och var de bästa utsiktsplaterna låg. Mycket uppskattat! Aldrig har väl så många flightspotters besökt Arlanda för bevittna detta flyghistoriska besök. Enligt uppgift hade ett tusental entusiaster och intresserade samlats för att bevittna denna historiska händelse.

 

Vi tackar dessutom Svenskt Flyg som tillsammans med Flyg-och rymdindustrin (SAI) bjöd oss flygentusiaster på picknick och informerade om svensk flygindustri del i Airbus.

 

Efter 1,5 timmar på marken för inbjudna VIP-kunder och media fortsatte D-AIMB till Helsingfors 12.45.

 

Se bilder från besöket i Fotogalleriet.

 

 

Airbus A380 och Jumbo Stay. Foto: Bernt Olsson.

Airbus A380 och Jumbo Stay. Foto: Bernt Olsson.

 

 

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm