Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

Rivstart för höstens mötesprogram

Skrivet datum: 11 oktober 2010

Uppdaterat datum: 6 oktober 2013

Text: Robert Malmstedt

 

Söndagen den 3 oktober rivstartade SFF Stockholm sitt mötesprogram på Armémuseum med en bildvisning av den välkände flygfotografen Gunnar Åkerberg. Vi fick njuta av över 500 bilder i en bildkavalkad från flygåret 2009.

 

Någon undrade om det inte egentligen var bilder från flygåret 2010 som skulle visas, men så var inte fallet. Gunnar brukar av tradition alltid visa bilder från föregående år och denna bildvisning skulle egentligen ha skett i våras. Nu blev den av planeringstekniska skäl flyttad till hösten. Gunnars bilder från flygjubileumsåret 2010 får vi förhoppningsvis njuta av våren 2011.

 

Mot tidigare besked fick vi även denna gång husera i den stora hörsalen på plan 4. Trots det enorma utbudet av andra aktiviteter på stan denna dag, bl.a. derby på Råsunda, Tyska ambassaden som bjöd på oktoberfest, båtupptagningar, fritidshuspyssel osv osv, så dök ett 50-tal förväntansfulla besökare upp och bänkade sig i stolsraderna. Våra vänner från Flygande Veteraner fanns som vanligt på plats med sitt försäljningsbord och Rolf Nylund och Steve Jernströmer såg till att vi försågs med de senaste flygböckerna och flygfilmerna.

 

Innan bildvisningen började passade vi på att läsa igenom det blad Gunnar delade ut, i vilket han presenterade sig själv och bakgrunden till sitt flyg- och fotointresse. Vi fick bland annat veta att hans flygintresse väcktes i unga år, när han bodde i Spånga nära inflygningen till Bromma flygplats och att det accelererade när han gick med i Flygpojkarna. Ledare där var den i flygkretsar inte helt okända Peter Liander, vars bildvisningar gjorde stort intryck på Gunnar.

 

Idag är Gunnar Åkerberg en välkänd flygfotograf och hans bilder och reportage är frekvent förekommande i tidningar som Flygrevyn, SFT, Flygande Veteraners medlemstidning och SFF Stockholms hemsida. Under åren har också artiklar och bilder förekommit i ett flertal utländska tidskrifter.

 

När ljuset i hörsalen väl släcktes och bildvisningen började fick vi njuta av över 500 bilder från platser och evenemang som vi själva önskade att vi bevistat. Genom Gunnars kameralins fick vi följa med till Flygvapenövningar, både i Sverige och utomlands. Vi fick följa med på en flygning med en Douglas DC-6 från Arlanda till Rygge i Norge och vi satt på första parkett på flyguppvisningarna i Dala-Järna, Göteborg Aero Show, Rygge Air Show, Flying Legends och RIAT samt på mindre fly-in som sporrhjulsträffen i Håtuna. Vi fick se BHT-1, "Beauty" lätta från marken för första gången på många år. Att se Gunnars proffsiga bilder på en storbildsduk är verkligen något speciellt!

 

Det blev verkligen en lyckad start på höstens mötesprogram! Gunnar kommer även att köra sin bildvisning  hos SFF Småland onsdagen den 27 oktober. Läs mer på deras hemsida http://www.sffsmaland.se/aktF.html.

 

Nästa möte är söndagen den 14 november. Då har vi Tema Saab 37 Viggen och får höra ett föredrag av Ola Gynäs, f.d. brigadgeneral i Flygvapnet. Välkomna!

 

 

Gunnar Åkerberg bredvid några av sina kameror. Foto: Hans Groby.

Gunnar Åkerberg bredvid några av sina kameror. Foto: Hans Groby.

 

Ett par av de digitala systemkameror Gunnar Åkerberg använder i dag, från vänster, Canon EOS 5D mark II, Canon EOS 7D samt en av de första analoga systemkamerorna Gunnar använde från tidigt 80-tal och framåt. En gammal, men pålitlig, helmanuell Pentax MX. Foto: Hans Groby.

Ett par av de digitala systemkameror Gunnar Åkerberg använder i dag, från vänster, Canon EOS 5D mark II, Canon EOS 7D samt en av de första analoga systemkamerorna Gunnar använde från tidigt 80-tal och framåt. En gammal, men pålitlig, helmanuell Pentax MX. Foto: Hans Groby.

 

Ava-pass med Mats Johansson i ett segelflygplan av typen ASK 21.

Ava-pass med Mats Johansson i ett segelflygplan av typen ASK 21. Fotografen kämpar med att hålla kvar benen i sittbrunnen under en avancerad manöver. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

En tysk Tornado ECR klargörs under övning Loyal Arrow-09. Foto: Gunnar Åkerberg

En tysk Tornado ECR klargörs under övning Loyal Arrow-09. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

Pilotexamen för omgång GFU 081 vid Flygskolan på Malmen i juni 2009. Foto: Gunnar Åkerberg

Pilotexamen för omgång GFU 081 vid Flygskolan på Malmen i juni 2009. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

Red Bulls Douglas DC-6B, N996DM, under inflygning till Rygge flygplats den 22 augusti 2009. Foto: Gunnar Åkerberg

Red Bulls Douglas DC-6B, N996DM, under inflygning till Rygge flygplats den 22 augusti 2009.
Foto: Gunnar Åkerberg.

 

Styrman Anders Olsson och befälhavare Roland Gutell i cockpit på Sikorsky S-76C+, SE-HAJ, Lifeguard 904. Foto: Gunnar Åkerberg

Styrman Anders Olsson och befälhavare Roland Gutell i cockpit på Sikorsky S-76C+, SE-HAJ, Lifeguard 904. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

Bücker Bü 181 Bestmann, Sk 25, FV-nr 25084 i svenska flygvapnet. Bilden togs i oktober 2009 då flygplanet var under restaurering av Åke Jansson för ägaren Joakim Westh. Den 23 augusti 2010 provflögs Bücker Bü 181 Bestmann, SE-BMN, för första gången efter renoveringen. Foto: Gunnar Åkerberg

Bücker Bü 181 Bestmann, Sk 25, FV-nr 25084 i svenska flygvapnet. Bilden togs i oktober 2009 då flygplanet var under restaurering av Åke Jansson för ägaren Joakim Westh. Den 23 augusti 2010 provflögs Bücker Bü 181 Bestmann, SE-BMN, för första gången efter renoveringen. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

Gunnar på plats med sin kamera på taildragger-träffen vid flygfältet i Håtuna. Vi har många bilder att se fram emot när Gunnar håller sin bildvisning från jubileumsflygåret 2010! Foto: Bengt Simson.

Gunnar på plats med sin kamera på taildragger-träffen vid flygfältet i Håtuna. Vi har många bilder att se fram emot när Gunnar håller sin bildvisning från jubileumsflygåret 2010! Foto: Bengt Simson.

 

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm