Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

Roll Out & Flygdag 30-31 maj på Västerås flygplats

Skrivet datum: 2 juni 2009

Uppdaterat datum: 6 oktober 2013

Text: Gunnar Åkerberg

 

Under helgen den 30-31 maj genomfördes en traditionsenlig Roll Out & Flygdag på Västerås flygplats - i år firade det populära evenemanget sitt 10-års jubileum.

 

Flyguppvisningarna bjöd på en trevlig mix med allt från ljudlöst segelflyg till en häftig uppvisning med flygvapnets Gripen av Henric Holm. Bland godbitarna i flygprogrammet återfanns bl.a. Swedish Airforce Historic Flight, SwAFHF, som bjöd på fina uppvisningar med Sk 16, Vampire, Tunnan och Lansen.

 

Biltema Air Show fanns även på plats med Mustang och sin andra (!) nyligen förvärvade Spitfire, SE-BIN, som gjorde en efterlängtad flygdagspremiär i Västerås. Biltema Air Show fick på lördagen motta ett välförtjänt stipendium från Stiftelsen Veteranflygdivisionen som ett bevis på deras uppskattning för Biltemas berömvärda arbete med att visa allmänheten dessa historiska flygplanstyper på flygdagar runt om i Sverige.

 

Totalt lockade flygdagarna drygt 5 000 betalande besökare till Hässlö under helgen, däribland ett stort antal SFF-medlemmar från när och fjärran. Det får väl betraktas som en bra publiksiffra med tanke på den stenhårda konkurrensen från flera olika arrangemang i Västeråsregionen denna helg och därtill Mors Dag på söndagen. Arrangörerna hade även tumme med vädergudarna som bjöd publiken på strålande solsken och behaglig sommarvärme hela helgen.

 

Svensk Flyghistorisk Förening med eldsjälen Bernt Olsson från SFF-Stockholm i spetsen fanns på plats med medlemsvärvning och försäljning i den gamla CVV- hangaren. Tre nya direktbetalande medlemmar värvades under helgen och många fler köpte böcker & andra SFF-prylar hos SFF. I år bemannades SFF:s monter av Lasse Fors, Karina Sjöberg, Robert Malmstedt och som tidigare nämnts Bernt Olsson.

 

 

SFF:s monter i den gamla CVV-hangaren där Lasse Fors och Bernt Olsson hade fullt upp hela helgen. Foto: Gunnar Åkerberg

SFF:s monter i den gamla CVV-hangaren där Lasse Fors och Bernt Olsson hade fullt upp hela helgen. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

Gripen fascinerar gammal som ung. Foto: Gunnar Åkerberg.

Gripen fascinerar gammal som ung. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

Stefan Sandberg besökte flygdagen med Harvard IIB, SE-BII, "Check'Er Tail". Foto: Gunnar Åkerberg

Stefan Sandberg besökte flygdagen med Harvard IIB, SE-BII, "Check'Er Tail". Foto: Gunnar Åkerberg.
 

Ingen flygdag i Västerås är komplett utan Jakob Holländer och hans våghalsiga Skycats! Foto: Gunnar Åkerberg

Ingen flygdag i Västerås är komplett utan Jakob Holländer och hans våghalsiga Skycats! Foto: Gunnar Åkerberg.
 

Daniel Ryfa hälsar på publiken efter en fin uppvisning i sin Yak 55M. Foto: Gunnar Åkerberg

Daniel Ryfa hälsar på publiken efter en fin uppvisning i sin Yak 55M. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

Lördagens start av Griffonmotorn på Biltemas Spitfire var milt uttryckt spektakulär...!   Foto: Gunnar Åkerberg

Lördagens start av Griffonmotorn på Biltemas Spitfire var milt uttryckt spektakulär...! Foto: Gunnar Åkerberg.

 

Till slut startade motorn och Bertil Gerhardt kunde visa det nyförvärvade fullblodet i sitt rätta element. Foto: Gunnar Åkerberg

Till slut startade motorn och Bertil Gerhardt kunde visa det nyförvärvade fullblodet i sitt rätta element. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

Den välkände flygfotografen Peter Liander fick på söndagsförmiddagen ett unikt tillfälle att fotografera Biltemas Spitfire och Mustang i luften. Jan Andersson flög Peter Liander i fotokärran som för dagen var en Harvard. Njut av de läckra bilderna som är tagna av ett riktigt proffs! Foto: Peter Liander

Den välkände flygfotografen Peter Liander fick på söndagsförmiddagen ett unikt tillfälle att fotografera Biltemas Spitfire och Mustang i luften. Jan Andersson flög Peter Liander i fotokärran som för dagen var en Harvard. Njut av de läckra bilderna som är tagna av ett riktigt proffs! Foto: Peter Liander.

 

Filip och Bertil Gerhardt i en väl sammanhållen formation. Foto: Peter Liander

Filip och Bertil Gerhardt i en väl sammanhållen formation. Foto: Peter Liander.

 

 
Bertils son Filip Gerhardt flög P-51 Mustang i formation med Biltemas nya Supermarine Spitfire FR Mk.XVIIIe. Foto: Gunnar Åkerberg

Bertils son Filip Gerhardt flög P-51 Mustang i formation med Biltemas nya Supermarine Spitfire FR Mk.XVIIIe. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

Bertil Gerhardt och Olle Norén i varsin DH Vampire tillsammans med Stellan Andersson i J 29F Tunnan "Gul Rudolf". Foto: Gunnar Åkerberg

Bertil Gerhardt och Olle Norén i varsin DH Vampire tillsammans med Stellan Andersson i J 29F Tunnan "Gul Rudolf". Foto: Gunnar Åkerberg.

 

"Gul Rudolf" i en härlig solouppvisning.  Foto: Gunnar Åkerberg

"Gul Rudolf" i en härlig solouppvisning. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

Det var även en Saab Safirträff i Västerås under helgen som lockade ett knappt dussintal flygplansindivider, bland annat denna silverglänsande Safir från Norge. Foto: Gunnar Åkerberg

Det var även en Saab Safirträff i Västerås under helgen som lockade ett knappt dussintal flygplansindivider, bland annat denna silverglänsande Safir från Norge. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

Henric Holm avslutade en lyckad helg i Västerås med en Gripenuppvisning som nästan tog honom till månen...Foto: Gunnar Åkerberg

Henric Holm avslutade en lyckad helg i Västerås med en Gripenuppvisning som nästan tog honom till månen...Foto: Gunnar Åkerberg.

 

 

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm