Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

SFF Vandringspris 2009 utdelat på IPMS Open Stockholm

Skrivet datum: 7 april 2009

Uppdaterat datum: 6 oktober 2013

Text: Bernt Olsson

 

IPMS Open gick av stapeln 4-5 april i Skytteholmsskolans idrottshall i Solna. IPMS Open är en årlig tävling och utställning för skalamodellbyggare. Med över 25 års tradition är IPMS Open det största evenemanget av sitt slag i Sverige och en av de viktigaste i Norden. Evenemanget arrangerades av IPMS Sverige i samarbete med IPMS Stockholm och hålls traditionellt under våren i Stockholm, som ett tvådagars evenemang. Utöver utställning och tävling även en modellmässa med möjlighet att köpa modeller, tillbehör, böcker och verktyg.

 

SFF Stockholm var på plats med informationsmaterial, med bl a nytillverkad rollup-skylt och försäljning av flyghistoriska revyer och annan flyglitteratur. På plats fanns också en jury från SFF Stockholm som hade förmånen att granska alla välbyggda modeller som uppfyller statuterna för SFF Vandringspris, till en byggare av bästa flygplansmodell eller modell av annat föremål med svensk militär eller civil flyganknytning.

 

En enig jury beslutade att det elfte vandringspriset skulle gå till Mathias Andersson (F 17 Kallinge) med sin utmärkta modell i skala 1:48 av en Supermarine Spitfire Mk XIX med beteckning S 31 i det svenska flygvapnet. Förebilden till Mathias modell var flygplansindividen , S 31 nr 31017 (ex RAF, PS864) som levererades till F 11 i Nyköping 20/2 -1948 och avfördes 20/8 1955 efter en total gångtid på 444 timmar. Priset delades ut av ordförande i SFF Stockholm. Förutom vandringspriset får Mathias Andersson ett diplom och ett års fritt medlemskap i SFF.

 

 

 Bernt Olsson och Mathias Andersson. Foto: Gunnar Åkerberg

SFF Stockholms ordförande Bernt Olsson överlämnar SFF Vandringspris till Mathias Andersson på IPMS Open 2009. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

 

SFF Vandringspris - IPMS Open Stockholm. Foto: Gunnar Åkerberg.

SFF:s Vandringspris består av en fin modell av J 29 Tunnan på en sockel av trä. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

 

Mathias Andersson. Foto: Gunnar Åkerberg

Mathias Andersson visar upp sin vinnande modell - en Supermarine Spitfire Mk XIX med beteckning S 31 i det svenska flygvapnet. Foto: Gunnar Åkerberg

 

 

S 31 Spitfire. Foto Gunnar Åkerberg

Den vinnande Spitfiremodellen i närbild. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

 

TP 84 Hercules. Foto: Gunnar Åkerberg

Det fanns många läckra modeller på IPMS Open. Bl.a. denna modell av TP 84 Hercules av

Ola Möller. Modellen i skala 1/72 hade en mängd inbyggda funktioner, bland annat fyra elmotorer som drev propellrarna, fungerande landningsstrålkastare, positionsljus, kollisionsvarningsljus, kabinbelysning, höj- och sänkbar lastramp, inspelat motorljud m.m. Läs mer om det fascinerande bygget här: http://www.dynamicscalemodeling.com/c-130.htm. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

 

J 35 Draken. Foto: Gunnar Åkerberg

J 35 Draken. Foto: Gunnar Åkerberg

 

 

Bernt Olsson och Lars Fors samtalar med en besökare. Foto: Gunnar Åkerberg 

Bernt Olsson och Lars Fors i SFFs monter samtalar med en av många besökare på IPMS Open 2009. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

 

IPMS, International Plastic Modellers Society är en förening som tillvaratar plastmodellbyggares intressen. IPMS grundades i England 1963, IPMS Sverige grundades 1967. Mera information på www.ipmssverige.org.

 

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm