Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

Schackrutigt vårens fluga

Skrivet datum: 7 maj 2009

Uppdaterat datum: 6 oktober 2013

Text: Gunnar Åkerberg

 

Två intressanta flygplan med någon form av schackrutigt mönster på fen- och stjärtpartiet som gemensam nämnare kommer att förgylla luftrummet i Sverige med start i vår.

 

Flygplanen det handlar om är Niclas Amrén och Stefan Sandbergs Harvard IIB, SE-BII, 'Check'Er Tail' och Biltemas nyförvärvade Supermarine Spitfire FR Mk.XVIIIe, G-BUOS.

 

Fredagen den 5 september 2008 var det Roll Out av Niclas Amrén och Stefan Sandbergs Harvard IIB, SE-BII, 'Check'Er Tail' på Håtunaholms gård. Niclas och Stefan köpte flygplanet i januari 2005 av Pär Erixon som hade påbörjat en renovering av maskinen i Göteborg.

 

Efter drygt tre års hårt arbete med 5 000 nedlagda arbetstimmar har Niclas och Stefan färdigställt kärran. Flygplanet flög under åren 1948-69 i det svenska flygvapnet, då som en Sk 16A med id-nummer 16128. Den första flygningen med SE-BII på närmare 40 år genomfördes den 21 april av Stefan Sandberg.

 

Harvard & Klemm i Håtuna

 

Lördagen den 16 maj bjuder för tredje gången Håkan Wijkander med vänner in till "Taildragger-träff" på Håtunaholms flygstråk. Träffen är öppen för alla men endast historiskt intressanta flygplan och flygplan försedda med sporrhjul eller -skopa är välkomna att landa. Resten får komma land eller sjövägen. Parkering av flygplanen i trädgården eller i hästhagen efter anvisning som vanligt Bilparkering på gårdsplanen vid huset för veteranbilar och vid stallet för nyare fordon. Koordinater Long N 59°37.36 Lat E 17°37. Banriktning: Landning 30 (Uppför), Start 12 (Nerför). För fältinformation ring Håkan 070-811 39 16, Stefan 070-568 68 35 eller Nicke 073-182 44 80 Enklare mat finns på plats från kl.13:00.

 

Besökare på träffen kommer att för första gången i officiella sammanhang kunna njuta av 'Check'Er Tail' i sitt rätta element. Det kommer även att finnas möjlighet att titta på Håkan Wijkanders senast renoverade Klemm Kl 35D, SE-BGA.

 

Fullblods - Spitfire till Ängelholm

 

Supermarine Spitfire FR Mk.XVIIIe är beteckningen på Biltemas senaste tillskott i den växande samlingen med luftvärdiga warbirds i Ängelholm.

 

Biltemas nyanskaffade Spitfire är tillverkad 1945 och levererades till RAF som SM845. Efter en kort karriär i Royal Air Force tjänstgjorde maskinen i det indiska flygvapnet från 1947 till slutet av femtiotalet. Efter ha tillbringat tjugo år som skenmål på en flygbas i Indien skeppades Spitfiren till USA för restaurering. Efter en lång rad ägare färdigställdes slutligen renoveringen i England och med den civila registreringen G-BUOS gjorde kärran sitt luftdop under sommaren år 2000. Sedan dess har maskinen regelbundet medverkat i flygshower vid hemmabasen på Duxford. G-BUOS är för närvarande målad och märkt som GZ-J från RAF No 32 Squadron.

 

Representanter från Biltema skrev på kontraktet för nyförvärvet i december 2008. Bertil Gerhardt ferryflyger i skrivande stund (torsdag den 7 maj) hem kärran via rutten Duxford - Ostende - Groningen - Sönderborg - Säve - Rygge - Ängelholm. SM845/GZ-J (cn 6S/672224) ägs formellt av Biltema Norge A/S men kommer att registreras och opereras i Sverige av Biltema Sweden Holding AB. Efter att flygplanet har tullats in i Norge kommer Bertil Gerhardt fortsätta resan till Biltemas hemmabas i Ängelholm.

 

Bertil Gerhardt, hans son, Filip Gerhardt och nyblivne Spitfirepiloten Pär Cederqvist kommer att turnera land & rike runt med Biltemas warbirds i stort sett varje helg i sommar. Midsommarhelgen är enda flygfria helgen…

 

Läs mer om Biltemas flygplan och årets uppvisningskalender på http://www.biltema.se/ och titta under rubriken "Biltema sponsrar".

 

 

Niclas Amrén vid Roll Outen av Harvard IIb SE-BII "Check'Er Tail" i september 2008. Foto: Gunnar Åkerberg.

Niclas Amrén vid Roll Outen av Harvard IIb SE-BII "Check'Er Tail" i september 2008. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

Stefan Sandberg luftar "Check'Er Tail" våren 2009. Foto: Kenneth Sandberg

Stefan Sandberg luftar "Check'Er Tail" våren 2009. Foto: Kenneth Sandberg.

 

Historiken finns dokumenterad på höger landställslucka. Foto: Gunnar Åkerberg.

 Historiken finns dokumenterad på höger landställslucka. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

 Klemm Kl 35D, SE-BGA, på Håtuna. Foto: Gunnar Åkerberg.

Håkan Wijkanders senaste renoveringsobjekt, Klemm Kl 35D, SE-BGA, på Håtuna i september 2008. I början av maj 2009 var kärran färdig för målning. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

Supermarine Spitfire FR Mk.XVIIIe. Foto: Gunnar Åkerberg.

Rod Dean taxar in Supermarine Spitfire FR Mk.XVIIIe efter "the Balbo" på Flying Legends 2007. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

Sista sommaren på Duxford. Foto: Gunnar Åkerberg.

Sista sommaren på Duxford - Flying Legends 2008. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

Homebound 2009... Foto: Gunnar Åkerberg

Homebound 2009... Foto: Gunnar Åkerberg.

 

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm