Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

“The Vintage Aviator” - En flyghistorisk upplevelse på Nya Zeeland

Skrivet datum: 2 december 2020

Uppdaterat datum: 2 december 2020

Text: Gunnar Åkerberg

 

Mats Johansson

Mats Johansson

På grund av den senaste utvecklingen med ökad spridning av Coronaviruset så kommer SFF Stockholm tyvärr inte kunna genomföra några fler fysiska medlemsmöten på Armémuseum i år.

Muséet är stängt för besökare året ut och vi kommer därför testa ett nytt upplägg med att genomföra vårt traditionella julmöte digitalt. Vi hoppas detta blir ett bra alternativ till ett fysiskt möte och att det så snart som möjligt går att genomföra våra föredrag och medlemsmöten på Armémuseum igen.

Föredragshållaren Mats Johansson kommer att berätta om resa till Nya Zeeland 18/1-15/2 i år. Vi kommer att följa med på en flyghelg hos The Vintage Aviator Ltd - Världens främsta samling av WW1 flygplan på Hood Aerodrome som ägs av filmmogulen Sir Peter Jackson.

Det blir en hel del fokus på dessa över 100 år gamla flygplans egenskaper och hur de byggs upp från originalritningar och hur man nyskapat motorer etc med reversed engineering.

Vi kommer vidare att få höra om varför Sopwith Camel är så svårbemästrad, hur man hittat stöttorna till en Fe2B från 1916 på Ebay, och varför världens enda original flygplan från WW1 en Hanroit HD1 flyger oförsäkrad och mycket mer.

Mats Johansson är välkänd i flygkretsar som mannen bakom MJD models och skapare av bland annat den mycket detaljrika modellen av den nedskjutna DC-3:an Tp 79 nr. 79001 på Flygvapenmuseum.

Mats har själv flugit i många år, både segel- och motorflyg. Han är även en gång vinnare av SFF:s ”Barkarbypris” med en Piper Cub som han var delägare i. Mats medverkade även i den nyligen startade Flygpodden och har hållit många mycket uppskattade föredrag vid våra medlemsmöten på Armémuseum.

OBS! Mötet kommer att hållas online på Facebook, men kan ses av alla oavsett om du har konto på Facebook eller inte.

Plats: Online

Länk till mötet: https://www.facebook.com/sffsto/live/

Tid: Lördag den 5 december 2020 kl. 14.00

Kostnad: Kostnadsfritt

Arrangör: Svensk Flyghistorisk Förening, Region Stockholm

Välkomna!

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm