Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

Till minne av Thorbjörn Engback

Skrivet datum: 18 mars 2023

Uppdaterat datum: 18 mars 2023

Text: Gunnar Åkerberg

 

Fredagen den 10 mars 2023 hölls en minnesceremoni i Västerås Flygmuseum för att minnas och hedra Thorbjörn Engback som efter en lång och tapper kamp mot cancer lämnade jordelivet den 9 februari.

För Thorbjörn Engback började intresset för pilotyrket i Flygvapnet på allvar vid ett studiebesök med Flygpojkarna på F 4 på Frösön 1964. Här hände något berättade Thorbjörn.

Efter ett tre veckor långt Flygpojksläger på F 11 i Nyköping 1966 så hade Thorbjörn bestämt sig. Han skulle söka som pilot i Flygvapnet. Den första tiden var dock tuff, av 54 flygelever i Thorbjörns kull som påbörjade sin pilotutbildning på Ljungbyhed 1970 var det bara 25 personer som tog examen.

En kort tid efter examen ansökte Thorbjörn om att få byta tjänst och bli fältflygare i stället för att fortsätta sin karriär som officer. Som fältflygare fick Thorbjörn flyga in sig på J 35 Draken på F 16 i Uppsala. Därefter blev Thorbjörn placerad som fältflygare på J 35 Draken på F 13 i Norrköping och senare blev det även inflygning på JA 37 Viggen.

Efter flera år med problem med nacken beslutade sig Thorbjörn 1986 att sluta flyga stridsflygplan och söka som till pilot på transportflygplanet C-130 Hercules, TP 84. Efter omskolning började Thorbjörn i juni 1991 på transportflygenheten på F 7 där han till en början flög TP 101 Beech B 200 Super King Air. Efter en tid på TP 101 blev det inflygning och tjänstgöring på TP 84 Hercules.

Thorbjörn har medverkat vid utmanande Herculesflygningar över hela världen, bland annat under svåra förhållanden i Sarajevo och senare också i Afghanistan.

Efter 36 år och totalt 7 000 flygtimmar, varav 1215 h i Draken, 1007 h i Viggen samt 3600 h i Hercules lämnade Thorbjörn Engback Flygvapnet den 1 oktober 2006 då han vid 55 års ålder gick i pension.

Thorbjörn Engback. Foto: Gunnar Åkerberg.

Thorbjörn Engback. Foto: Gunnar Åkerberg.

Efter pensionen skrev Thorbjörn flera böcker där han på ett fängslande och personligt sätt berättade om sitt 36 år långa flygarliv i Flygvapnet. Vid den årliga Flyglitteraturträffen i Flyget hus på Malmen 2016, blev en av hans böcker, Tyngdlyftaren i Flygvapnet - TP 84 Hercules 50 år i svensk tjänst, utsedd till Årets svenska flygbok 2016.

Thorbjörn reste också runt i Sverige och höll mängder av föredrag bland annat hos SFF Stockholm på Armémuseum som Thorbjörn besökte 2013 och 2015. Under pandemin höll även Thorbjörn ett föredrag hos oss 2021 som på grund av restriktionerna genomfördes digitalt och sändes live via Facebook. Thorbjörn Engback var en mycket duktig berättare, med sin varma och sympatiska personlighet höll han sina föredrag på ett mycket lättsamt och underhållande sätt när han skildrade hela sitt fascinerande flygarliv mellan åren 1970 - 2006.

Thorbjörn Engbacks intressanta och spännande föredrag hos SFF Stockholm var alltid mycket uppskattade av besökarna och Thorbjörn lämnar nu ett stort tomrum efter sig, men berättelserna lever vidare i hans böcker och dokumenterade föredrag. För dem som inte hade möjlighet att delta vid Thorbjörns föredrag på Armémuseum och är intresserade finns det möjlighet att se och lyssna på Thorbjörns föredrag från den 20 mars 2021 som SFF Stockholm sände live Facebook. Se föredraget här!

Hedra gärna Thorbjörns minne med en gåva till Prostatacancerförbundet.

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm