Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

Välkommen till föredrag av Göran Hedqvist - "I etiopiska flygvapnets tjänst 1954-1962"

Skrivet datum: 31 mars 2018

Uppdaterat datum: 31 mars 2018

Text: Robert Malmstedt

 

Söndag 15 april gästar Göran Hedqvist SFF Stockholms föredragsmöte på Armémuseum, som är det sista för säsongen. Han kommer att berätta om ett intressant kapitel i svensk flyghistoria, då ett stort antal svenskar reste till och bodde i Etiopien för att hjälpa till att bygga upp och hålla det etiopiska flygvapnet flygande.

Efter andra världskriget tillfrågades greve Carl Gustaf von Rosen av kejsare Haile Selassie om han kunde bygga upp det etiopiska flygvapnet. När von Rosen 1945 fick uppdraget krävde han att få göra det med svenskt flygmateriel och med svensk personal. Att von Rosen fick uppdraget berodde på hans heroiska insats som ambulansflygare under Italiens angrepp på dåvarande Abessinien 1935 - 1936.

Med fruar och barn bodde årligen ca 115 svenskar i en "svenskby", en koloni som byggdes upp 5 km från flygbasen Harar Meda 50 km söder om Addis Abeba på Afrikas horn.

Den största gruppen av svenskar i IEAF, efter svenska flygofficerare, var ett 20-tal tekniker, som huvudsakligen ansvarade för flygskola och annan flygverksamhet. Omsättning av den svenska personalen skedde vart tredje år.

Göran Hedqvist är en av de totalt ca 100 svenska flygtekniker som levde i Etiopien och tjänstgjorde i det etiopiska flygvapnet under 8 år (1954-1962). Han är idag en av max 10 IEAF-anställda som är kvar i livet. Hans föredrag ger en övergripande skildring i ord, bild och filmsnuttar av landet Etiopien, von Rosen och IEAF under svensktiden 1945 - 1965.

För den som vill veta mer om hans upplevelser i Afrikas horn finns hans två böcker till försäljning av SFF.

Plats: Armémuseum, Riddargatan 13 (T-bana Östermalmstorg) hörsalen 4 trappor

Tid: Söndag den 15 april 2018 kl. 14.00

Anmälan: Ingen föranmälan!

Entré: Fri entré till museet.

Arrangör: Svensk Flyghistorisk Förening, Region Stockholm

Vi behöver ditt stöd! SFF Stockholm har ingen medlemsavgift och vi tar ingen entréavgift till våra möten. För att kunna täcka våra utgifter och fortsätta vår verksamhet är vi helt beroende av ditt frivilliga stöd. Lägg din gåva i hinken som skickas runt på mötet eller skicka ditt bidrag på SWISH 1231041748. Tack för ditt bidrag!

Bjud gärna med en eller flera kompisar! Ju fler desto bättre! Ingen föränmälan!

Alla är välkomna på våra möten – du behöver inte vara medlem i SFF för att delta!

Underhållsarbete på en Saab Safir.

Underhållsarbete på en Saab Safir.

Elever från Ground School framför en Firefly

Elever från Ground School framför en Firefly

IEAFs Flygskolas Saab Safirer.

IEAFs Flygskolas Saab Safirer.

Infarten till IEAF på 50-talet

Infarten till IEAF på 50-talet

Göran Hedqvist. Foto: Robert Malmstedt.

Göran Hedqvist. Foto: Robert Malmstedt.

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm