Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

Välkommen till föredrag: av Leif Åström: 35 år i Flygvapnet, varav 25 år med Viggen

Skrivet datum: 25 januari 2020

Uppdaterat datum: 31 januari 2020

Text: SFF Stockholm / Leif Åström

 

Lördag 8 februari kl. 14:00 drar SFF Stockholm igång vårens föredragsmöten på Armémuseum. Föredragshållare är Leif Åström som kommer att berätta om sitt liv i Flygvapnet och de flygplan han flugit, med tonvikten Viggen i vilken han samlade 2000 av sina flygtimmar. Vi kommer som vanligt att hålla ett kort årsmöte innan föredraget.

Leif Åström började i Flygvapnet 1968. Som attackförare flög han A 32 Lansen och AJ/AJS 37 Viggen på F 6 i Karlsborg, där han bl.a. var divisionschef under 10 år av det kalla kriget. Han belönades 1990 av Kungliga Krigsvetenskapsakademien för modifieringen av AJ- och S 37 Viggen till multirole-flygplanet AJS 37 och utvecklingen av planerings-/utvärderings-/ledningssystemet PLA.

År 1997 övergick han till att flyga JA 37 ”Jaktviggen” och JAS 39 Gripen. År 2001–2004 var han chef för Flygvapnets Luftstridssimuleringscentrum (FLSC), och när han för sista gången landade Viggen hade han flugit 4 000 timmar i Flygvapnet.

Leif berättar om sitt liv i Flygvapnet och de flygplan han flugit. Tonvikten ligger på Viggen, som han samlade 2 000 av sina flygtimmar i. Viggens egenskaper och förmågor beskrivs med både teknikerns och taktikerns ögon. Anrättningen kryddas med ett antal självupplevda skarpa händelser under Kalla kriget, t ex uppdraget att hejda det Sovjetiska försöket att med en sjöstyrka med våld frita U-137 från svenskt territorium i Blekinge.

Plats: Armémuseum, Riddargatan 13 (T-bana Östermalmstorg) hörsalen 4 trappor

Tid: Lördag den 8 februari 2020 kl. 14.00

Anmälan: Ingen föranmälan!

Entré: Fri entré till museet.

Arrangör: Svensk Flyghistorisk Förening, Region Stockholm

Vi behöver ditt stöd! SFF Stockholm har ingen medlemsavgift och vi tar ingen entréavgift till våra möten. För att kunna täcka våra utgifter och fortsätta vår verksamhet är vi helt beroende av ditt frivilliga stöd. Lägg din gåva i hinken som skickas runt på mötet eller skicka ditt bidrag på SWISH 1231041748. Tack för ditt bidrag!

Bjud gärna med en eller flera kompisar! Ju fler desto bättre! Ingen föranmälan!

Alla är välkomna på våra möten – du behöver inte vara medlem i SFF för att delta!

Leif Åström med kollegor på plattan framför en Viggen. Foto via Leif Åström.

Leif Åström med kollegor på plattan framför en Viggen. Foto via Leif Åström.

Leif Åström

Leif Åström

AJS 37 Viggen Foto: Gunnar Åkerberg

AJS 37 Viggen Foto: Gunnar Åkerberg.

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm