Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

Välkommen till föredrag om DC-3 Daisy under Andra världskriget

Skrivet datum: 11 februari 2019

Uppdaterat datum: 11 februari 2019

Text: Robert Malmstedt

 

Söndag 10 mars gästar föreningen Flygande Veteraner SFF Stockholms föredragsmöte på Armémuseum, som är det andra för säsongen. De kommer att berätta om DC-3 Daisys historia under Andra världskriget samt om den kommande säsongens omfattande flygprogram.

Den 6 juni i år är det exakt 75 år sedan de allierade invaderade det tyskockuperade Frankrike och hundratals DC-3:or släppte fallskärmshoppare vid franska Normandie, då de allierade trupperna landsteg och slutet på andra världskriget närmade sig. En av dessa DC-3:or var Flygande Veteraners Daisy och med anledning av detta så har vi bjudit in föreningen, som kommer att berätta om Daisys historia under Andra världskriget, samt även om den kommande säsongens omfattande flygprogram och då självfallet också alla de aktiviteter som kommer att ske kring 75-års jubileet av D-Day och 70-års jubileet av Luftbron till Berlin.

Föredragshållare är Karl-Axel Waplan och Tomas Rinman.

Tomas Rinmans yrkeskarriär började 1969 med drift- och -underhåll av flygradiosystem på Bromma. 1974 började Tomas på Ericsson där han stannade i 28 år, verksam inom underhåll av kommunikationsradio, utbildning på radio- och mobil-system, produktledning av GSM, försäljning/marknadsföring av 3G system och strategisk planering av framtida system. 2009 blev Tomas verksam i den tekniska gruppen av Flygande Veteraner för att arbeta inom el och radio på DC-3:an Daisy. Tomas intresse för veteranflyg väcktes och Tomas började forska vad som hände med Daisy under andra världskriget. Resultatet av detta kommer att presenteras i dagens föredrag. Föredraget kommer att omfatta Daisys kända flygningar från 1943 och till krigsslutet, navigation och formationsflygning under D-dagen, besättningen under 1944, Operation Market Garden m.m. Dessutom kommer föredragshållaren att visa några intressanta filmklipp från 1944.

Karl-Axel Waplan presenterar tankarna kring Flygande Veteraners flygningar med Daisy samt kommer berättar om flygprogrammet för 2019. Karl-Axels flygintresse kommer från att han under en 40 årig yrkeskarriär inom internationell handel och internationell råvaruproduktion sannolikt haft i snitt minst ca 10 – 15 flygtimmar per vecka. Till detta kommer ett intresse för motorhistoria, framförallt i form av gamla bilar, till dess han blev direkt engagerad i Flygande Veteraners reseprogram år 2016. Karl-Axels intresse av gamla bilar har också haft som resultat att ett antal flygningar med Daisy de senaste åren liksom kommande säsong har kopplingar till bilaktiviteter av något slag. Karl-Axels bakgrund som Reservofficer i marinen har också lett till ökade kontakter med Veteranflottiljen och planerade flygspaningar över marinbaser i Stockholms skärgård. En annan viktig ambition har varit att bredda reseprogrammet med Daisy till att också omfatta kultur, historia och mat. Detta för att bredda rekryteringsbasen. Karl-Axel är sedan säsongen 2017 ansvarig för reseverksamheten inom Flygande Veteraner. Presentationen kommer att fokusera på den kommande säsongens omfattande program och då självfallet också alla de aktiviteter som kommer att ske kring 75-års jubileet av D-Day och 70-års jubileet av Luftbron till Berlin.

C-47:or, som transportversionen av DC-3 hette, kom att tjänstgöra bl a som fallskärmshopparkärror på Dagen D 6 juni 1944 och bidrog till att få slut på Andra Världskriget.

C-47:or, som transportversionen av DC-3 hette, kom att tjänstgöra bl a som fallskärmshopparkärror på Dagen D 6 juni 1944 och bidrog till att få slut på Andra Världskriget.

DC-3 Daisy med "fallskärmshoppardörren" öppen. Foto Gunnar Åkerberg.

DC-3 Daisy fäller fallskärmshoppare över Dala-Järna. Foto: Gunnar Åkerberg.

DC-3 Daisy fäller fallskärmshoppare över Dala-Järna. Foto: Gunnar Åkerberg.

Ett gäng tekniker framför Daisy för ett par år sedan. Föredragshållaren Tomas Rinman står längst till vänster.

Ett gäng tekniker framför Daisy för ett par år sedan. Föredragshållaren Tomas Rinman står längst till vänster.

Karl-Axel Waplan vid Daisy vid ett besök i Ronneby 2017. Foto: Robert Malmstedt

Karl-Axel Waplan vid Daisy vid ett besök i Ronneby 2017. Foto: Robert Malmstedt.

Plats: Armémuseum, Riddargatan 13 (T-bana Östermalmstorg) hörsalen 4 trappor

Tid: Söndag den 10 mars 2019 kl. 14.00

Anmälan: Ingen föranmälan!

Entré: Fri entré till museet.

Arrangör: Svensk Flyghistorisk Förening, Region Stockholm

Vi behöver ditt stöd! SFF Stockholm har ingen medlemsavgift och vi tar ingen entréavgift till våra möten. För att kunna täcka våra utgifter och fortsätta vår verksamhet är vi helt beroende av ditt frivilliga stöd. Lägg din gåva i hinken som skickas runt på mötet eller skicka ditt bidrag på SWISH 1231041748. Tack för ditt bidrag!

Bjud gärna med en eller flera kompisar! Ju fler desto bättre! Ingen föranmälan!

Alla är välkomna på våra möten – du behöver inte vara medlem i SFF för att delta!

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm