Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

Välkommen till föredrag om Fokker E.III – Flygplanet som förändrade luftstridens historia

Skrivet datum: 14 oktober 2019

Uppdaterat datum: 15 oktober 2019

Text: SFF Stockholm

 

Nu på lördag den 19 oktober rivstartar vi höstens föredragsmöten på Armémuseum med ett föredrag av Mats Johansson med titeln “Fokker E.III – Flygplanet som förändrade luftstridens historia”. Mats är välkänd i flygkretsar som mannen bakom MJD models, men också som segel - och motorflygare. Observera att ny mötesdag är LÖRDAG!

1915 var ett viktigt år för flygets militära utveckling. Både flygkonstruktion, vapenutveckling och inte minst strategi tog ett stort steg framåt som fortfarande i våra dagar ligger till grund för hur jaktflyget används. Fokkers nytänkande konstruktioner skapade en riktig plåga för de engelska och franska spaningsflygarna under en period. Piloter som blev kända för sina sätt att flyga Eindecker var t ex Immelman och Boelcke.

Från Wikipedia

Fokker E.III är ett midvingat monoplan av modellen Fokker Eindecker som tjänstgjorde åt det kejserliga Tyskland under första världskriget. Flygplanet var det första i världen som var utrustat med en synkroniseringsmekanism till kulsprutan, detta innebär att när propellerbladet passerar skottfältet för kulsprutan så upphör denna att skjuta. Detta tillät piloten att kunna skjuta "igenom" propellerfältet. Denna utrustning gav E.III ett stort övertag gentemot sina motståndare

På plats kommer också Aage Sandqvist att vara och han kommer sälja sin bok "Pilot i Den Danska Brigaden i Sverige under Andra Världskriget"

Plats: Armémuseum, Riddargatan 13 (T-bana Östermalmstorg) hörsalen 4 trappor

Tid: Lördag den 19 oktober 2019 kl. 14.00

Anmälan: Ingen föranmälan!

Entré: Fri entré till museet.

Arrangör: Svensk Flyghistorisk Förening, Region Stockholm

Hjärtligt Välkomna!

Vi behöver ditt stöd! SFF Stockholm har ingen medlemsavgift och vi tar ingen entréavgift till våra möten. För att kunna täcka våra utgifter och fortsätta vår verksamhet är vi helt beroende av ditt frivilliga stöd. Lägg din gåva i hinken som skickas runt på mötet eller skicka ditt bidrag på SWISH 1231041748. Tack för ditt bidrag!


Bjud gärna med en eller flera kompisar! Ju fler desto bättre! Ingen föranmälan!

Alla är välkomna på våra möten – du behöver inte vara medlem i SFF för att delta!

Den enda bevarade Fokker E.III Eindecker i världen. Fotad av Mats Johansson på Science museum i London.

Den enda bevarade Fokker E.III Eindecker i världen.
Fotad av Mats Johansson på Science museum i London.

Mats Johansson bakom sin modell av den av sovjetunionen nedskjutna DC-3:an Tp 79001. Modellen finns nu på Flygvapenmuseum i Linköping. Foto: Gunnar Åkerberg.

Mats Johansson bakom sin modell av den av sovjetunionen nedskjutna DC-3:an Tp 79 nr. 79001. Modellen finns nu på Flygvapenmuseum i Linköping. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm