Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

Välkommen till föredrag om flygplan typ B 5

Skrivet datum: 10 mars 2020

Uppdaterat datum: 13 oktober 2021

Text: SFF Stockholm

 

Lördag 16 oktober arrangerar SFF Stockholm det första av höstens tre föredragsmöteten på Armémuseum. Föredragshållare är Per Björkqvist, som tidigare har tjänstgjort som yrkesofficer vid F 4, Frösön 1981–2006. Per har även varit delaktig i uppbyggnaden av Jämtlands flyg och lottamuseum från starten 1995 samt varit anställd som flygtekniker hos Flygvapenmuseum och dess myndighet SFHM, sedan 2007.

B 5 är en relativt okänd flygplanstyp, som hamnat lite i skymundan i flyghistorien. Denna typ, Northrop 8-A1, var tillverkad på licens från USA, och tillverkades av ASJA, som så småningom blev SAAB, mitt under produktionen av typen.

Även motorerna tillverkades på licens, Mercury XXIV, och detta gjordes av NOHAB i Trollhättan. Man erhöll stora erfarenheter i och med denna tillverkning, som man senare hade stor nytta av när SAAB's egen konstruktion B 17 kom i gång.

Dessutom har B 17 en hel del likheter med B 5 ur konstruktionshänseende. B 5 var i huvudsak ett lätt bombplan, som främst användes som störtbombare. Man kan säga att B 5 var "ÖB's Klubba" under beredskapsåren, och två flottiljer var då fullt utrustade med typen, F 4 på Frösön och F 6 i Karlsborg, med tre divisioner på vardera flottiljen.

Efter 1944–45 fasades B 5 ut som krigsflygplan, då B/S 17 kom i tjänst. B 5: orna fick då en annan roll, de fördelades på övriga flottiljer och då i rollen som målbogserare eller för allmän flygträning mm. Tyvärr sparades ingen B 5, samtliga kvarvarande flygplan skrotades.

Föredraget kommer att handla om B 5 främst ur ett tekniskt perspektiv, men även om hur man använde flygplanet rent taktiskt.

Plats: Armémuseum, Riddargatan 13 (T-bana Östermalmstorg) hörsalen 4 trappor

Tid: Lördag den 16 oktober 2021 kl. 14.00

Entré: Fri entré till museet.

Arrangör: Svensk Flyghistorisk Förening, Region Stockholm

Vi behöver ditt stöd! SFF Stockholm har ingen medlemsavgift och vi tar ingen entréavgift till våra möten. För att kunna täcka våra utgifter och fortsätta vår verksamhet är vi helt beroende av ditt frivilliga stöd. Lägg din gåva i hinken som skickas runt på mötet eller skicka ditt bidrag på SWISH 1231041748. Tack för ditt bidrag!

Bjud gärna med en eller flera kompisar! Ju fler desto bättre! Ingen föranmälan!

Alla är välkomna på våra möten – du behöver inte vara medlem i SFF för att delta!

Flygplan typ B 5. Foto via Per Björkqvist.

Flygplan typ B 5. Foto via Per Björkqvist.

Flygplan typ B 5. Foto via Per Björkqvist.

Flygplan typ B 5. Foto via Per Björkqvist.


 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm