Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

Välkommen till föredrag om unik fototeknik för flygplan

Skrivet datum: 29 november 2023

Uppdaterat datum: 29 november 2023

Text: SFF Stockholm

 

Sommaren 2023 öppnade Flygvapenmuseums nya basuställning "Flygfärdig". Under arbetet med denna fanns ett behov av bilder på alla flygmaskiner i hall 1 och 2, dvs eran fram till tidig jetdrift. David Brohede fick uppdraget att fotografera en maskin i taget, och genom ljussättning lägga ett särskilt fokus på formgivning och karaktärsdrag.

För att tona ned bakgrunden och lyfta fram flygplanet har David använt en teknik som kallas modulär ljussättning. I korthet går den ut på att montera kameran på stativ, och ta en mängd exponeringar där ljuskällan (i detta fall en blixt) positioneras om. Genom att släcka ned det befintliga ljuset i hallen, förmedlar bilden upplevelsen att maskinerna står i ett eget strålkastarljus utan en störande bakgrund.

I bildbehandlingen läggs ljuset ihop från samtliga exponeringar, och David kan måla fram ljuset från respektive blixtposition. Detta arbetssätt möjliggör bilder med uppåt 20–30 eller i vissa fall över 50 blixtpositioner. Det är genom modulär ljussättning som formerna skulpteras fram på flygplanet, genom att kontrollera reflexernas karaktär och skapa skuggor där det behövs. Det är också detta som gör att du inte ser några ljuskällor i bilderna.

Om David

David har sedan barnsben ett starkt flygintresse och är yrkesverksam tekniskt intresserad fotograf. Han är lärare i foto, bland annat via Moderskeppet där tusentals har gått hans kurser i kamerateknik, ljussättning och bildbehandling. David är också aktiv modellbyggare och -flygare, och flerfaldig svensk mästare i inomhusfriflyg.

Vill du se fler av bilderna, och uppleva hur denna fototeknik går till i praktiken? Varmt välkommen på föredraget nu på lördag 2 december på Armémuseum i Stockholm. David Brohede visar bilder och demonstrerar fototekniken på plats (dock med en modell, inte fullstort flygplan).

Det blir ett traditionellt julmöte med lotterier, bokförsäljning och kanske någon överraskning.

Välkomna!

Plats: Armémuseum, hörsalen 4 tr. Riddargatan 13 (T-bana Östermalmstorg)

Datum och tid: Lördagen den 2 december 2023 kl. 14.00

Entré: Fri entré till museet för dig som ska lyssna på föredraget.

Arrangör: Svensk Flyghistorisk Förening, Region Stockholm

Armémuseum har numera likt alla andra statliga museer entréavgift. Om du bara tänker besöka SFF Stockholms föredragsmöten så behöver du inte betala någon avgift. Säg bara till i kassan att du ska delta i mötet. Däremot om du även planerar att titta på museets utställningar, antingen före eller efter vårt möte, så ska full entréavgift erläggas.

Bjud gärna med en eller flera kompisar! Ju fler desto bättre! Ingen föranmälan! Alla är välkomna på våra möten – du behöver inte vara medlem i SFF för att delta!

Håll dig informerad! Prenumerera på SFF Stockholms nyhetsbrev! Det är helt gratis! Anmäl dig här!

Foto: David Brohede

David Brohede.

Foto: David Brohede

Foto: David Brohede.

Foto: David Brohede

Foto: David Brohede.

Foto: David Brohede

Foto: David Brohede.

Foto: David Brohede

Foto: David Brohede.

Foto: David Brohede

Foto: David Brohede.

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm