Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

Välkommen till föredraget "Flygande Tunnan - en svensk kallakrigsikon"

Skrivet datum: 5 oktober 2014

Uppdaterat datum: 5 oktober 2014

Text: Robert Malmstedt

 

SFF Stockholm 20 årFlygande Tunnan - en svensk kallakrigsikon. Föredrag av Lennart Berns på Armémuseum.

Nu på söndag den 12 oktober rivstartar vi höstens möten på Armémuseum med ett föredrag med Lennart Berns om en riktig legend inom svenska Flygvapnet under Kalla Kriget, nämligen Saab 29, även kallad Flygande Tunnan eller bara Tunnan.

Det var Flygande Tunnan som tog svensk flygindustri upp till den internationella toppen. Saab J 29 var det första pilvingade flygplanet i serieproduktion i Västeuropa och satte mängder av hastighetsrekord och det flög under FN-flagg i Kongo-krisen.

Saabs verkstäder tillverkade en Tunna om dagen när produktionen gick på högvarv 1954. Totalt tillverkades fem versioner av Tunnan i sammanlagt 661 exemplar mellan åren 1951 och 1956. Flygplanet var i aktiv militär tjänst mellan åren 1951 och 1972.

Föredragshållare är SFFs egen Lennart Berns. Han är frilansjournalist med inriktning på flyg och flyghistoria men även resor och turism. Lennart medverkar regelbundet i bl.a. tidningarna Nostalgia samt brittiska FlyPast. Är hedersmedlem i SFF, Svensk Flyghistorisk Förening och ansvarar för vårt arkiv och bibliotek. 1994 erhöll han Söderbergplaketten från SFF och har för sina skriverier erhållit bl.a. Nationalencyklopedins författarpris samt Kungl. Svenska Aeroklubbens medalj i silver. Han har även bakgrund som officer i flygvapnet.

Plats: Armémuseum, Riddargatan 13 (T-bana Östermalmstorg)

Tid: Söndag 12 oktober 2014 kl. 14.00 hörsalen 4 trappor.

Från och med i höst har Armémuseum nya rutiner för våra möten. Alla besökare registreras i receptionen av SFF entrévärdar.

Medlemmar i SFF som besöker våra möten behöver ej erlägga entréavgift på museet. Bjud gärna med en eller flera kompisar! Ju fler desto bättre! Alla är välkomna på våra möten!

Med vänlig hälsning

Bernt Olsson

Ordförande

SFF Stockholm

J 29F Tunnan

J 29 Tunnan vid F 11 museums jubileumsdag 2011. Foto: Gunnar Åkerberg.

Lennart Berns, ansvarig för SFF Arkiv

Lennart Berns, ansvarig för SFF Arkiv. Foto: Michael Sanz.

 

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm