Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

SFF Stockholm delade ut pris på Modellexpo 08-Open 2022

Skrivet datum: 11 april 2022

Uppdaterat datum: 13 april 2022

Text: SFF Stockholm

 

Modellexpo 08-Open 2022 genomfördes den 9 - 10 april i Skytteholms skolans idrottshall i Solna utanför Stockholm. 08-Open är en årlig tävling och utställning för skalamodellbyggare. Med över 40 års tradition är 08-Open det största evenemanget av sitt slag i Sverige och en av de viktigaste i Norden. Evenemanget som i år även hade SM-status arrangerades IPMS Stockholm.

Ett stort antal domare hade ett tufft jobb att bedöma omkring 600 modeller fördelade över ett 30-tal byggklasser som deltagarna hade lämnat in till i tävlingen i år. Utöver de utställda modellerna i tävlingen så var dessutom hundratals modeller utställda utom tävlan.

Modellexpo 08-Open lockade också i år utställare från hela Sverige. Årets tävlingstema var ”Korea”. Även i år fanns flera specialutställningar, bland annat Matchbox SIG, Swedish Air Force SIG och Special Interest Snubbe. I dessa specialutställningar sker inte någon bedömning utan det är rena visningar.

På plats i Skytteholms skolans två utställningshallar fanns även ett stort antal handlare samt andra utställare och ett 10-tal föreningar på plats för att sälja modeller, böcker samt tillbehör och för att visa upp sina verksamheter. På Café Shake’n’Bake kunde besökare och utställare vila benen en stund och köpa något att äta & dricka.

SFF Stockholm deltog som vanligt med ett par bord som var laddade med tidskriften SFT och informationsmaterial om föreningens verksamhet. På söndagen fanns även Christer Persson från föreningen Flygande Veteraner på plats och sålde böcker.

Under helgen bemannades SFF:s monter av Robert Malmstedt, Mats Johansson, Lennart Berns, Carina Eriksson med flera. Under den stora besöksdagen på lördagen delades ett stort antal värvningsbroschyrer och tidskrifter ut till besökare som visade intresse för vår verksamhet.

För 22:e gången delades SFF:s Vandringspris ut. Juryn utgjordes bland andra av Mats Johansson och Lennart Berns.

Motivering till SFF Vandringspris: Svensk Flyghistorisk Förenings vandringspris för 2022 tillfaller Jon Myhr Wahlén för en modell av en J 29B, Vit Erik. En modell som berättar en historia. Det är 60 år sedan Sverige medverkade med flygförbandet F 22 i FN:s fredsbevarande styrka i Kongo. Förebilden av J 29B, Vit Erik är extra intressant för att den då flögs av Åke Christiansson som är den enda svenska stridsflygare som skjutit ned ett flygplan efter det andra världskriget. (Åke C var dessutom LFV:s kontrollant då jag flög upp för A-certifikat på Bromma 1986, tillägger Mats)

SFF:s Vandringspris delades i år ut av Mats Johansson, välkänd modellbyggare och mannen bakom MJD Models. Förutom SFF vandringspris får Jon Myhr Wahlén ett diplom och ett års fritt medlemskap i SFF. Grattis!

En förteckning över alla tidigare mottagare av SFF:s Vandringspris hittar du här!

En J 26 Mustang stod i centrum när vandringspriset: Chefen för Flygvapnets vandringspris, delades ut till Jonas Nyström för hans fina modell. Priset delades i år ut av Chefen för Upplands Flygflottilj, F 16, Överste Pernille Undén.

Chefen för Flygvapnets vandringspris instiftades 1983 av Flygvapnets legendariske informationschef Ulf ”Ulle” Björkman för att stimulera bygget av modeller med flygplan ur Flygvapnet som förebilder. Under de första åren utdelades priset av informationschefen själv; siste informationschef som var prisutdelare var Sven Hammar. Informationscheferna var dessutom självskrivna i juryn.

Priset består av diplom samt en modell i trä i skala 1:50 av jaktflygplanet J 6 Jaktfalken, i ett hölje av plexiglas och tillverkad av framlidne trafikledaren vid F 16, Olof Peterson, som byggde modeller av Flygvapnets samtliga flygplanstyper. Hans stora samling finns nu i Flygvapenmuseum.

IPMS står för International Plastic Modellers Society och finns över hela världen. I Sverige har IPMS funnits sedan 1967 och drivs som förening med ca 350 medlemmar. IPMS Sverige fungerar som paraplyorganisation för lokala avdelningar runt om i landet varav IPMS Stockholm är en.

Se även IPMS Stockholms hemsida för mer info om föreningen samt resultatlistor för 08-Open 2022 http://www.ipmsstockholm.se/home/

Mats Johansson från SFF Stockholm delar ut Svensk Flyghistorisk Förenings vandringspris för bästa modell med svensk förebild till Jon Myhr Wahlén för sin modell av en J 29B, ”Vit Erik” i skala 1/48. Foto: Gunnar Åkerberg.

Mats Johansson från SFF Stockholm delar ut Svensk Flyghistorisk Förenings vandringspris för bästa modell med svensk förebild till Jon Myhr Wahlén för sin modell av en J 29B, ”Vit Erik” i skala 1/48.
Foto: Gunnar Åkerberg.

Jon Myhr Wahléns vinnande modell av en J 29B, ”Vit Erik”. Foto: Gunnar Åkerberg.

Jon Myhr Wahléns vinnande modell av en J 29B, ”Vit Erik”. Foto: Gunnar Åkerberg.

Jon Myhr Wahlén med SFF:s Vandringspris och sin vinnande modell. Foto: Gunnar Åkerberg.

Jon Myhr Wahlén med SFF:s Vandringspris och sin vinnande modell.
Foto: Gunnar Åkerberg.

Robert Malmstedt från SFF Stockholm informerar ett par besökare om Svensk Flyghistorisk Förenings verksamhet i SFF:s monter. Foto: Gunnar Åkerberg.

Robert Malmstedt från SFF Stockholm informerar ett par besökare om Svensk Flyghistorisk Förenings verksamhet i SFF:s monter. Foto: Gunnar Åkerberg.

Chefen för Flygvapnets Vandringspris pris som här överlämnas till Christofer Persson av Chefen för Upplands Flygflottilj, F 16, Överste Pernille Undén består av en modell i trä i skala 1:50 av jaktflygplanet J 6 Jaktfalken, i ett hölje av plexiglas och tillverkad av framlidne trafikledaren vid F 16, Olof Peterson, som byggde modeller av Flygvapnets samtliga flygplanstyper. Hans stora samling finns nu i Flygvapenmuseum. Foto: Gunnar Åkerberg

Chefen för Flygvapnets Vandringspris pris som här överlämnas till Jonas Nyström av Chefen för Upplands Flygflottilj, F 16, Överste Pernille Undén består av en modell i trä i skala 1:50 av jaktflygplanet J 6 Jaktfalken, i ett hölje av plexiglas och tillverkad av framlidne trafikledaren vid F 16, Olof Peterson, som byggde modeller av Flygvapnets samtliga flygplanstyper. Hans stora samling finns nu i Flygvapenmuseum. Foto: Gunnar Åkerberg

Chefen för Upplands Flygflottilj, F 16, Överste Pernille Undén, visades runt i utställningen av representanter från IPMS Stockholm och från SFF Stockholm. Foto: Gunnar Åkerberg.

Chefen för Upplands Flygflottilj, F 16, Överste Pernille Undén, visades runt i utställningen av representanter från IPMS Stockholm och från SFF Stockholm. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm