Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

SFF Stockholm delade ut priser på Modellexpo 08-Open 2017

Skrivet datum: 10 april 2017

Uppdaterat datum: 10 april 2017

Text: Gunnar Åkerberg

 

Modellexpo 08-Open 2017 genomfördes den 8 - 9 april i Skytteholms skolans idrottshall i Solna utanför Stockholm. 08-Open är en årlig tävling och utställning för skalamodellbyggare. Med 30 års tradition är 08-Open det största evenemanget av sitt slag i Sverige och en av de viktigaste i Norden. Det välbesökta evenemanget som i år även hade SM-status arrangerades IPMS Stockholm.

Ett stort antal domare hade ett tufft jobb att bedöma de över 500 modellerna fördelade över ett 30-tal byggklasser som deltagarna hade lämnat in till i tävlingen i år. Utöver de utställda modellerna i tävlingen så var dessutom hundratals modeller utställda utom tävlan. Därtill fanns ytterligare en stor mängd bilmodeller utställda på CCM Open som genomfördes under lördagen.

Modellexpo 08-Open lockade även i år utställare från Sverige och utlandet. Årets tävlingstema var, Science fiction, Sci-fi. I år fanns flera specialutställningar, bland annat Matchbox SIG, Work in Progress och Special Interest Snubbe. I dessa specialutställningar sker inte någon bedömning utan det är rena visningar. En annan intressant specialutställning i år var ”Finland 100 år” Finland blev självständigt för 100 år sedan, 1917. Det uppmärksammades med en utställning av modeller med finsk anknytning.

På plats i Skytteholms skolans två utställningshallar fanns även ett 15-tal handlare samt andra utställare och ett 10-tal föreningar på plats för att sälja modeller, böcker samt tillbehör och för att visa upp sina verksamheter. På Café Shake’n’Bake kunde besökare och utställare vila benen en stund och köpa något att äta & dricka. SFF Stockholm deltog som vanligt med ett par bord som var laddade med tidskriften SFT och informationsmaterial om föreningens verksamhet.

Under helgen bemannades SFF:s monter av Bernt Olsson, Lennart Berns, Robert Malmstedt, Steve Jernströmer, Henrik Gyllenskiöld samt Sven Bäckström. En handuppräckning vid prisutdelningsceremonin visade att huvuddelen av de närvarande redan var medlemmar i SFF. Under den stora besöksdagen på lördagen delades ett antal värvningsbroschyrer ut.

För 19:e gången delades SFF:s Vandringspris ut. Juryn utgjordes av Mats Johansson, Lennart Berns, Sven Bäckström, Henrik Gyllenskiöld och Bernt Olsson.

Motivering till SFF Vandringspris:

Årets inteckning i Svensk Flyghistorisk Förenings vandringspris för bästa modell med svensk förebild, tilldelades Jon Myhr Wahlén för sin modell av en Heinkel He 115, med svensk beteckning T 2, i skala 1/48. Förutom att vara en välbyggd modell av själva flygplanet, med bland annat detaljrik cockpitinredning, har byggaren placerat modellen i ett diorama föreställande i en vik i Gålöbasen utanför Stockholm. Han har därvid utgått från ett fotografi från krigsåren, vilket gjorde att bygget även berättar en historia, något som i hög grad ligger i SFF anda.

Med anledning av att Saab 37 Viggen flög för första gången för 50 år sedan så delade Svensk Flyghistorisk Förening i år även ut ett specialpris till bästa Viggenmodell. Viggenpriset bestods av två vinglas med en Viggen vackert graverad av Lars Nordqvist, SFF Småland.

Juryn för Viggenpriset utgjordes av Fredrik Zetterberg och Lennart Berns, delvis understödda av Flygvapenchefen Mats Helgesson.

Motivering till SFF Viggenpris:

SFF pris för bästa Viggenmodell, utdelat med anledning av Viggen 50 år, tilldelades Jan Sairanen från Göteborg för en modell av en JA 37 från Kungl. Jämtlands flygflottilj, F 4. Modellen i skala 1/48 är mycket detaljerad, bland annat i cockpit och i märkningar och dessutom "vädrad" på ett sätt som skänkte den ytterligare autenticitet, erinrande om en viktig epok i Flygvapnets historia.

SFF:s Vandringspris och SFF:s Viggenpris delades i år ut av Mats Johansson, välkänd modellbyggare och mannen bakom MJD Models. Förutom SFF vandringspris får Jon Myhr Wahlén ett diplom och ett års fritt medlemskap i SFF. Grattis!

En förteckning över alla tidigare mottagare av SFF:s Vandringspris hittar du här!

Viggen stod också i centrum när vandringspriset: Chefen för Flygvapnets Hederspris, delades ut till Björn Bäcklund för hans temasamling som skildrade utvecklingen av Saab AJ 37 Viggen. Priset delades i år ut av Flygvapenchefen Generalmajor Mats Helgesson som var så imponerad av Viggenmodellerna att han gärna vill att de blir utställda på högkvarteret under året!

IPMS står för International Plastic Modellers Society och finns över hela världen. I Sverige har IPMS funnits sedan 1967 och drivs som förening med ca 350 medlemmar. IPMS Sverige fungerar som paraplyorganisation för lokala avdelningar runt om i landet varav IPMS Stockholm är en.

Se även IPMS Stockholms hemsida för mer info om föreningen samt resultatlistor för 08-Open 2017 http://www.ipmsstockholm.se/home/

Årets inteckning i Svensk Flyghistorisk Förenings vandringspris för bästa modell med svensk förebild, tilldelades Jon Myhr Wahlén för sin modell av en Heinkel He 115, med svensk beteckning T 2, i skala 1/48. Foto: Gunnar Åkerberg

Årets inteckning i Svensk Flyghistorisk Förenings vandringspris för bästa modell med svensk förebild, tilldelades Jon Myhr Wahlén för sin modell av en Heinkel He 115, med svensk beteckning T 2, i skala 1/48. Foto: Gunnar Åkerberg.

Jon Myhr Wahléns vinnande dioramamodell. Foto: Gunnar Åkerberg

Jon Myhr Wahléns vinnande dioramamodell. Foto: Gunnar Åkerberg.

SFF pris för bästa Viggenmodell, utdelat med anledning av Viggen 50 år, tilldelades Jan Sairanen från Göteborg för en modell av en JA 37 från Kungl. Jämtlands flygflottilj, F 4. Foto: Gunnar Åkerberg

SFF pris för bästa Viggenmodell, utdelat med anledning av Viggen 50 år, tilldelades Jan Sairanen från Göteborg för en modell av en JA 37 från Kungl. Jämtlands flygflottilj, F 4. Foto: Gunnar Åkerberg.

Jan Sairanens Viggenmodell i skala 1/48 är mycket detaljerad, bland annat i cockpit och i märkningar och dessutom "vädrad" på ett sätt som skänkte den ytterligare autenticitet, erinrande om en viktig epok i Flygvapnets historia. Foto: Gunnar Åkerberg.

Lennart Berns och Bernt Olsson från SFF hjälper en besökare med ett köp av en bok i SFF:s monter. Foto: Gunnar Åkerberg

Lennart Berns och Bernt Olsson från SFF hjälper en besökare med ett köp av en bok i SFF:s monter.
Foto: Gunnar Åkerberg.

Flygvapenchefen Generalmajor Mats Helgesson visades runt i utställningen av Lennart Berns från SFF och Hans Fehrnström från IPMS. Foto: Gunnar Åkerberg

Flygvapenchefen Generalmajor Mats Helgesson visades runt i utställningen av Lennart Berns från SFF och Hans Fehrnström från IPMS. Foto: Gunnar Åkerberg.

Chefen för Flygvapnets Hederspris som här överlämnas till Björn Bäcklund av FVC Mats Helgesson består av diplom samt en modell i trä i skala 1:50 av jaktflygplanet J 6 Jaktfalken, i ett hölje av plexiglas och tillverkad av framlidne trafikledaren vid F 16, Olof Peterson, som byggde modeller av Flygvapnets samtliga flygplanstyper. Hans stora samling finns nu i Flygvapenmuseum. Foto: Gunnar Åkerberg

Chefen för Flygvapnets Hederspris som här överlämnas till Björn Bäcklund av FVC Mats Helgesson består av diplom samt en modell i trä i skala 1:50 av jaktflygplanet J 6 Jaktfalken, i ett hölje av plexiglas och tillverkad av framlidne trafikledaren vid F 16, Olof Peterson, som byggde modeller av Flygvapnets samtliga flygplanstyper. Hans stora samling finns nu i Flygvapenmuseum. Foto: Gunnar Åkerberg.

Björn Bäcklunds vinnande temasamling som skildrar utvecklingen av Saab AJ37 Viggen. Foto: Gunnar Åkerberg

Björn Bäcklunds vinnande temasamling som skildrar utvecklingen av Saab AJ37 Viggen.
Foto: Gunnar Åkerberg.

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm