Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

 

 

 

Nyhetsarkiv

 

 

Nyhetsarkiv 2011

 

GOD JUL 2011!
Nästa år firar militärflyget i Sverige 100 år och Saab 75 år. Dessutom firar SFF Stockholm sitt 20-årsjubileum! Det blir något att se fram emot!
6 oktober 2013
Läs mer...
Junkers F 13 får luft under vingarna igen
Tekniska museets Junkers F 13 SE-AAC, (som 1924-1929 var registrerad, S-AAAC) har hängt i taket på Maskinhallen med sina vingar bortmonterade under utställningen NASA - A Human Adventure mellan den 28/1 - 6/11 2011. I mitten av december var det dags att återställa museets klenod lagom till nästa stora utställning på Tekniska Museet som går under namnet, 100 innovationer, vilken öppnar den 25 februari 2012.
6 oktober 2013
Läs mer...
Ljusfyrar och flyglotteri glimrade på traditionellt julmöte
I skarp konkurrens med oändligt många andra julrelaterade begivenheter i huvudstaden var det glädjande många som besökte SFF Stockholms traditionella julmöte på Armémuseum 11 december. Vi fortsätter att behålla traditionen sedan regionens start 1992 med hemlig gäst och lotterier.
6 oktober 2013
Läs mer...
Julmöte med hemlig gäst och flyglotteri i världsklass!
Nu på söndag 11 december är det åter dags för vårt traditionella julmöte med föredrag av hemlig gäst och ett av Sveriges bästa flyglotterier!
6 oktober 2013
Läs mer...
Nu rivs hangarerna på Barkarby
Nu rivs det hangarer på Barkarby! I nuvarande stund är 2 st hangarer helt rivna och en hangarlänga till hälften riven. Totalt c:a 10 hangarplatser är borta. Det är bara att konstatera att det är slut för flyget på Barkarby flygfält i Järfälla kommun.
6 oktober 2013
Läs mer...
Flyglegender berättade om F 8 Barkarby
SFF Stockholms möte 20 november på Armémuseum hade tema F 8, Kungl Svea Flygflottilj, Barkarby. Det blev ett mycket uppskattat möte och troligvis nytt besöksrekord i hörsalen!
6 oktober 2013
Läs mer...
Tullinge-Draken transporterad till Österlen
SAAB 35B, J35 Draken 35221, lastad och borttransporterad från f.d. F 18 Tullinge 2011-11-16 till Österlens Flygmuseum, Europas största samling av SAAB 35 Draken. Ett tråkigt slut för den arbetsinsats som F 18 kamratförening lagt ned på denna flygplanindivid, som var meningen att bli ett minnesmärke för denna nedlagda flygflottilj.
6 oktober 2013
Läs mer...
Välkommen till föredrag om F 8 Barkarby
Nu på söndag den 20 november kl. 14.00 är det dags för SFF Stockholms månadsmöte på Armémuseum igen. Denna gång är mötets tema flygflottiljen F 8 Barkarby. Tyvärr kan inte Ulf Björkman närvara som planerat på grund av rehabilitering efter sjukdom. Dock har vi fått tag i en DVD med hela hans underhållande och intressanta föredrag som Flygarsällskapet spelat in på vandrarhemmet Majorskan, f.d. kanslihuset, Barkarby.
6 oktober 2013
Läs mer...
Aviation Art i Uppland
Akvarellmålaren och SFF-medlemmen Jan-Olov Andersson i Almunge, Uppland är en trogen donator av akvarellmålningar med flygmotiv till SFF Stockholms jullotteri och därmed väsentligt förstärkt regionkassan. I år blir det för 14:e året!
6 oktober 2013
Läs mer...
Till minne av Kjell W. Ahlberg
Kjell Ahlbergs intresse för flygning började redan i fjärde klass i folkskolan hemma i Gunnarn i Västerbotten. Han byggde modellplan och i tonåren kände han väl till flygplan som Spitfire, det legendariska engelska jaktplanet under andra världskriget, och det lilla lovande svenska planet BHT-1 Beauty.
6 oktober 2013
Läs mer...
Tiger Moth 80 år
För att uppmärksamma 80-årsdagen av den första flygningen av flygplanstypen Tiger Moth som skedde den 26 oktober 1931, så genomförde Tiger Moth entusiasterna Niclas Bååth och Henrik Lundh en skymmningsflygning med sina två DH.82A Tiger Moth från hemmafältet Skå-Edeby på dagen 80 år senare den 26 oktober 2011.
6 oktober 2013
Läs mer...
Välbesökt jubileumsdag i Nyköping
Lördagen den 15 oktober bjöd F 11 museum i Nyköping in till en jubileumsdag med anledning av att museet firade 20-årsjubileum sedan starten den 15 oktober 1991.
6 oktober 2013
Läs mer...
Världens största flyghistoriska förening fyller 50 år!
Svensk Flyghistorisk Förening, SFF, fyller 50 år under 2011. Den ideella föreningen verkar för bevarandet av svensk flyghistoria och kan i dag glädja sig över att vara en av världens största i sitt slag. Föreningen har under jubileumsåret också blivit ägare till ett historiskt flygplan.
6 oktober 2013
Läs mer...
F11 Museum i Nyköping firar 20 år med flyguppvisning
15 oktober firar F11 Museum i Nyköping 20 år med en ”roll-out – då invigs museets Viggensimulator!
6 oktober 2013
Läs mer...
Flygåret 2010 i bilder - bildvisning av Gunnar Åkerberg
Flygfotografen Gunnar Åkerberg visar fotografier från flygåret 2010. En mix av bilder på civila & militära flygplan visas. Allt från modell-, segel-, propeller- och jetflyg samt helikoptrar - både äldre och nyare flygplanstyper finns med i visningen.
6 oktober 2013
Läs mer...
Sällsynta fåglar på Arlanda
Vår Arlandakorrespondent Bengt Simson har varit på Arlanda flygplats och fångat några sällsynta flygplan med sin kamera.
6 oktober 2013
Läs mer...
SFF 15 år på Hobbymässan
Den sedvanliga Hobbymässan genomfördes sista helgen i september. Hobbymässan startade 1985 i ett parkeringshus i Skärholmen och firade nu sitt 26:e år i den fräscha moderna Frihamnshallen, Stockholm Cruise Center. Hallen är en terminal för kryssningsfartyg som öppnade 2008, men som även är lämplig för mässor och företagsevenemang.
6 oktober 2013
Läs mer...
Missing man formation för Björn Löwgren
Den 22 augusti 2011 lämnade flygprofilen Björn Löwgren oss efter en tids sjukdom. Björn som var en av Sveriges mest kända och uppskattade uppvisningsflygare kommer att lämna ett stort tomrum efter sig och saknas av många, inte minst av alla flygentusiaster som har många fina uppvisningar att tacka Björn för.
6 oktober 2013
Läs mer...
SFF på Hobbymässan Stockholm
Nu på lördag och söndag 24-25 september finns SFF Medlemsservice och SFF Stockholm på Hobbymässan, Frihamnshallen Stockholm.
6 oktober 2013
Läs mer...
Lions Flyg- & Motorshow i Vallentuna
Söndagen den 4 september mellan kl. 10-16 arrangerar Lions Club i Vallentuna i samarbete med Vallentuna Aviatörförening den årliga Flyg & Motorshowen på Vallentuna flygfält.
6 oktober 2013
Läs mer...
Upp och pröva dina vingar!
Under helgen den 20-21 augusti arrangeras motorflygdagar samt segelflygets dag den 21 augusti. Ett tiotal motorflygklubbar runt om i landet samt omkring 25 segelflygklubbar, däribland Stockholms segelflygklubb har hittills aviserat sitt deltagande i arrangemangen.
6 oktober 2013
Läs mer...
Fem decennier på Arlanda - SAS uniformer då och nu, utställning på Sigtuna Museum
På Sigtuna museum visas nu en utställning SAS-uniformer som burits av personal på Arlanda. Bakom utställningen står Reidun Boëthius med support från ABA-SAS Flyghistorisk Förening och sin make SAS-veteranen Hans Boëthius.
6 oktober 2013
Läs mer...
Skybirds flög över Prins Bertils Memorial på Djurgården
Gärdesloppets historia började 1922 med en riktig hastighetstävling för bilar av arrangören KAK. Prins Bertils Memorial, dagens uppföljare till 20-talets tävlingar är en stor publikmagnet där åskådarna kan uppleva överflygning av veteranflygplan, många klassiska sportbilar, veteranbilar, veteranmopeder, deltagare i tidstrogna kläder, lådbilsrally, Classic Boat Racing och Dixielands Festival i den utsökta miljön på Biskopsudden på Djurgården.
6 oktober 2013
Läs mer...
Friflygande modellflygplan visas upp på Gärdet
Nu på lördag, 9 juli, träffas några av Sveriges modellflygentusiaster för att visa upp sina friflygande skalamodeller på Gärdet i Stockholm. Men först kommer deras verk att bedömas av domare inne på Tekniska museet.
6 oktober 2013
Läs mer...
Göthe Johansson till minne
Till minnet av Göthe Johansson 26 april 1932 - 25 maj 2011 En av våra mest kända flyghistoriker har gått ur tiden. Det är väl få flyghistoriker i vårt land som inte känner till Göthe Johansson och hans insats för svensk flyghistoria.
6 oktober 2013
Läs mer...
Soligt & roligt på Skå-Edeby Veterandag!
Årets Veterandag på Skå-Edeby flygfält blev en riktig braksuccé. Lördagen den 11 juni bjöd Skå flygplatsförening in till den årliga Veterandagen, vilken lockade mängder med besökare som helt gratis (jo, det är faktiskt sant!) kunde njuta av ett stort antal gästande flygplan, veteranbilar och andra intressanta fordon.
6 oktober 2013
Läs mer...
Korean Air Cargo - ler och ser nöjd ut
Korean Air Cargo:s fraktflygplan B747 var på Arlanda i våras på en av sina vanliga dagar och lastade gods till Korea. Hon såg glad ut när hon fick sin last, gapade stort, svalde, såg nöjd ut och log. Startade sedan tung med lång startsträcka.
6 oktober 2013
Läs mer...
Grattis Bromma Flygplats på 75-årsdagen!
I dag för 75 år sedan, den 23 maj 1936, invigdes Stockholms första riktiga landflygplats med stort pompa och ståt av kung Gustav V.
6 oktober 2013
Läs mer...
Flygbyggarverksamhet på Skå
Retrobygget av SE-ACW Pietenpol Air Camper går framåt, efter mer än 10 års byggande kan nu Per Widing skönja en rollout nästa år. På Veterandagen 11 juni Skå-Edeby kan man se detta välbyggda vackra flygplan, med Ford modell A-motor av 1929 års modell och prata hembyggen med Per.
6 oktober 2013
Läs mer...
Säkert vårtecken på Bromma flygplats
Onsdag 4 maj landade Flygande Veteraners SE-CFP DC-3 Daisy på Bromma efter vinterns tillsyn och service på Arlanda.
6 oktober 2013
Läs mer...
Congo Queen Roll out 2011
Tisdagen den 26 april var det Roll out för Congo Queen i hangaren i Västerås med efterföljande motorkörning. Allt fungerade som det skulle. Bengt Simson var på plats med sin kamera för att dokumentera. Hemflygningen till Vallentuna blir på lördag, Valborg, med "Under the Wing" på kvällen.
6 oktober 2013
Läs mer...
Vladimir Putin till Sverige
Onsdagen den 27 april 2011 besökte Rysslands premiärminister Vladimir Putin Sverige. Bengt Simson fanns på plats på Arlanda för att fotografera alla de intressanta plan som Putin och hans stora sällskap anlände med.
6 oktober 2013
Läs mer...
Rekordstort intresse för Bromma Flygplats
"Bromma flygplats 75 år" var temat på SFF Stockholms månadsmöte söndagen den 10 april. Intresset för Bromma Flygplats var mycket stort och det blev säsongrekord i antal besökare som trotsade det vackra vårvädret och bänkade sig i Armémuseets hörsal för att lyssna på Michael Sanz föredrag på temat. En bidragande orsak var säkert att Swedavia och flygplatsledningen på Bromma av någon outgrundlig anledning beslutat sig för att inte uppmärksamma jubileet alls!
6 oktober 2013
Läs mer...
Öppet hus på Bromma lördagen den 9 april
Lördagen den 9 april mellan kl. 11-15 bjuder Swedavia in till öppet hus på Stockholm Bromma Airport.
6 oktober 2013
Läs mer...
Välkommen till föredrag om Bromma Flygplats 75 år!
Söndag den 10 april gästar Michael Sanz Svensk Flyghistorisk Förening region Stockholms månadsmöte och håller ett föredrag med bilder och film med tema “Bromma Flygplats 75 år!”
6 oktober 2013
Läs mer...
Öppet hus på Arlanda lördagen den 2 april
Lördagen den 2 april mellan kl. 11-15 bjuder Swedavia in till öppet hus på Stockholm Arlanda Airport.
6 oktober 2013
Läs mer...
SFF vandringspris utdelat på Modellexpo 08-Open 2011
Den årligt återkommande tävlingen och utställningen för skalamodellbyggare IPMS Open (International Plastic Modellers Society) arrangeras numera helt av IPMS Stockholm och har bytt namn till Modellexpo 08-Open.
6 oktober 2013
Läs mer...
Dödlig polarexpedition på Nördcafé
I juli 1897 lyfte Andrée, Frænkel och Strindberg i en luftballong på väg mot Nordpolen. På vägen fick problem, och de tre männen hittades döda först 30 år senare. På onsdag berättar Bea Uusma Schyffert om vad som förmodligen tog livet av de tre expeditionsdeltagarna.
6 oktober 2013
Läs mer...
Välkommen till föredrag om F 2 Hägernäs
Nu på söndag den 20 mars kl. 14.00 är det återigen dags för SFF Stockholms månadsmöte på Armémuseum. Denna gång är temat F 2 Hägernäs - Kungl. Roslagens Flygflottilj och dess historia.
6 oktober 2013
Läs mer...
Bokpremiär och Tullingehistoria på SFF Stockholms årsmöte
Söndagen den 6:e februari höll SFF Stockholm sitt årsmöte på Armémuseum. Efter de snabba årsmötesformaliteterna höll Jan-Olow Persson ett intressant föredrag om Kungl.Södertörns Flygflottiljs historia, med både bilder och filmsnuttar. På plats fanns också IPMS Stockholm som visade flygplansmodeller med anknytning till F 18 samt Flygande Veteraner och SFF Medlemsservice som sålde flyglitteratur och annat med flyganknytning. Dagen till ära var det också premiär för den nya F 18-boken.
6 oktober 2013
Läs mer...
Tullingegruppens restaureringsprojekt februari 2011
Tullingegruppen är ett gäng verkliga entusiaster som varje onsdag träffas i gamla manskapsmässen på f.d. F 18 flygflottilj i Tullinge. Gruppen är en del av Arlandagruppen som i början av 1970-talet på frivillig väg startade underhåll och renovering av Luftfartsverkets Arlandasamlingar och därmed förtjänstfullt bevarat flyghistoriska flygplan och föremål.
6 oktober 2013
Läs mer...
Välkommen till föredrag om F 18 Tullinge
Välkommen till Armémuseum söndag 6 februari, kl 14.00! SFF Region Stockholm kommer att hålla ett kort årsmöte därefter kommer Jan-Olaw Persson från F 18 Kamratförening att hålla föredrag om flottiljens historia, med bilder och film. Han kommer också berätta om Draken 35221-projektet och om den helt nya boken om F 18. Som kommer att premiärvisas och säljas på mötet.
6 oktober 2013
Läs mer...
Chanel Nº 5 och Blériot XI på Nordiska Kompaniet
Den berömda franska parfymen går nog i och för sig att finna året runt på NK. Mer sällan hittar man dock ett unikt historiskt flygplan i full skala inne i Varuhuset!
6 oktober 2013
Läs mer...
Besök hos SweSim - ett entusiastiskt och kunnigt simulatorgäng
SFF Stockholm gjorde strax innan julhelgen ett studiebesök hos SweSim, en ideell förening som till ett rimligt pris erbjuder allmänheten och sina medlemmar möjlighet att flyga simulator.
6 oktober 2013
Läs mer...

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm