Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

 

 

 

Nyhetsarkiv

 

 

Nyhetsarkiv 2013

 

God Jul 2013
SFF Stockholm önskar alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt år! JAS 39 Gripen firar 25-års jubileum i år, därav två Gripar på årets julkort!
14 december 2013
Läs mer...
Unik möjlighet att besöka Flygvapnets Minneshall och fotoutställning hos FMV
SFF Region Stockholm arrangerar i samarbete med Försvarets materielverk, FMV, ett besök i ämbetsbyggnaden Tre Vapen på Gärdet i Stockholm den 14 januari 2014 kl. 18:00-19:30.
13 januari 2014
Läs mer...
Lyckat julmöte med tema "Flygfoto"
Ett 80-tal besökare hade i stark konkurrens med julmarknader, julkonserter och en lång rad av andra julaktiviteter i huvudstaden tagit sig till SFF Stockholms julmöte på Armémuseum 8 december. Julmötets tema var flygbildvisning med vår egen regionledamot Gunnar Åkerberg. Gunnar är en välkänd flygfotograf som medverkar i Flygrevyn, Svensk Flyghistorisk Tidskrift, Flygande Veteraners tidskrift, boken " Flyg idag" , i utländska flygtidskrifter och böcker samt på vår egen hemsida www.sffsto.se.
10 december 2013
Läs mer...
Premiärvisning av boken "Flyg idag" på julmötet
På julmötet nu på söndag har vi nöjet att premiärvisa den helt nya boken "Flyg i Dag" (tidigare Flygets årsbok - I luften)! Vi har fått ett förhandsexemplar som du får bläddra i och vill du köpa den så tar Christer på SFF medlemsservice upp beställningar som efter några dagar går att hämta upp på SFF kansli eller få den hemskickad innan jul.
6 december 2013
Läs mer...
Julmöte 2013 med Sveriges bästa flyglotteri!
Söndagen den 8 december är det åter dags för SFF Stockholms uppskattade Julmöte. Som vanligt kryddar vi mötet med Sveriges bästa flyglotteri! Endast 300 lotter finns, så det är stor chans att vinna! Lottpriset är 20 kronor. Det kommer att bli många som går hem lite extra glada från vårt möte på söndag den 8 december!
3 december 2013
Läs mer...
Välkommen till vårt traditionella julmöte med ett av Sveriges bästa flyglotteri
Välkommen till SFF Stockholms traditionella julmöte med ett av Sveriges bästa flyglotterier. Flygfotografen Gunnar Åkerberg visar bilder från flygåret 2012.
3 december 2013
Läs mer...
Vill du bli funktionär och jobba med veteranflyg?
Nordic Warbirds är en samling privatägda flygplan ingående i Västerås Flygmuseum och består idag av flygplanen A26B Invader, DH114 Heron, DH115 Vampire, 2xSK16/Texan, Noorduyn Norseman samt Hawker Hunter T.7. Alla flygplanen är unika och några t.o.m. rariteter.
30 november 2013
Läs mer...
Robert Karjel om Operation Atalanta samt Black Hawk
Nu på söndag håller vi höstens andra föredragsmöte på Armémuseum och denna gång har vi äran att välkomna Övlt. Robert Karjel som kommer att berätta om insatsen med HKP 15 i Operation Atalanta 2010 samt om försvarsmaktens nya HKP 16, Black Hawk helikopter.
14 november 2013
Läs mer...
Flyget på Barkarby 100 år, ett utmärkt föredrag på Armémuseet.
SFF Stockholms första höstseminarium 13 oktober på Armémuseum hade temat "Flyget på Barkarby 100 år". Det var en fortsättning på 100-årsjubileet efter den mycket lyckade rundvandringen runt gamla flottiljen 14 september i samarbete med Kungl Svea flygflottilj F 8 Kamratförening.
23 oktober 2013
Läs mer...
Välkommen till föredrag om Flyget på Barkarby 100 år
Vår guidadade rundvandring runt gamla flottiljen F 8 lördagen 14 september blev en stor succé med ett hundratal deltagare! Vi fortsätter att uppmärksamma 100-årsjubileet och vid SFF Stockholms medlemsmöte söndagen den 13 oktober kl. 14:00 har vi det stora nöjet att välkomna Kungl Svea flygflottilj F 8 Kamratförening.
7 oktober 2013
Läs mer...
Flyget på Barkarby 100 år - kulturexkursion på fältet
Lördagen 14 september genomfördes en guidad rundvandring på Barkarbyfältet, ett samarrangemang Kungl Svea Flygflottilj F 8 Kamratförening och Svensk Flyghistorisk Förening, Region Stockholm.
6 oktober 2013
Läs mer...
Air Force One på Arlanda
USA:s president Barack Obama lämnade Sverige efter 1 1/2 dygn, 2013-09-05, i sitt flygplan B747, Air Force One, på väg till S:t Petersburg för möte med G20-staterna (världens största ekonomier). Med sig hade han helikoptrar, bilar och transportflygplan för att transportera stab och utrustning för sin säkerhet och transporter.
6 oktober 2013
Läs mer...
Lions Flyg- och Motordag i Vallentuna 2013
Söndagen 1 september 2013 genomfördes Lions Flyg- och Motordag på Vallentuna flygfält för 20:e gången. När de öppnade var det mulet och lite blåsigt men ganska snart kom solen fram och det blev en bra dag med sol och programinslag för hela familjen.
6 oktober 2013
Läs mer...
Välkommen till rundvandring på fd. F 8 Barkarby
I år är det 100-årsjubileum för flyget på Barkarby. Det firar SFF Stockholm i samarbete med F 8 Kamratförening med guidad rundvandring runt gamla flottiljen F 8 lördagen 14 september. Samling vid vandrarhemmet Majorskan kl 10.00. Alla är välkomna! Även du som ännu inte är medlem i SFF eller i F 8 Kamratförening.
6 oktober 2013
Läs mer...
Norseman i ladvärn på Skå
För att härbergera Noorduyn Norseman SE-CGM under tak inför en bistrare årstid öppnades ett ladvärn från 1940-talet på Skå Edeby flygfält med sin speciella konstruktion av hangarportar. Portarna öppnas genom att en wire, fäst i porten, genom ett wirespel på motsatt vägg, slackas och porten fälls försiktigt ned mot marken genom en broms på wirespelet. Öppningen är indelad i c:a 7 sektioner, var och en med eget wirespel. För att stänga portarna vevas de upp för hand och låses i sitt stängda läge i wirespelet. Ett tungt jobb! Som bonus fick vi se en bofast uggla i hangaren.
6 oktober 2013
Läs mer...
Evenemangstips - Lions Flyg- och Motordag i Vallentuna
Nu på söndag den 1 september är det återigen dags för Lions Flyg- och Motordag på flygfältet i Vallentuna. I år firas 20-års jubileum och som brukligt har man programinslag som ska passa hela familjen. Utöver flygplan, helikoptrar, bilar och motorcyklar så får vi se och höra Bosse "Bildoktorn" och Mikael Rickfors.
6 oktober 2013
Läs mer...
Evenemangstips - Nyköpings Flyg- och Motordag
Söndagen 25 augusti 2013 klockan 10.00-16.00 blir det Flyg- och Motordag i Nyköping. Denna dag blir det extra mullrigt i luftrummet ovanför F 11-museum. Då bjuds det på luftig underhållning av många legendariska flygplan.
6 oktober 2013
Läs mer...
Dana Vikings nosparti har landat hos Arlanda Flygsamlingar
SAS MD-81, Dana Viking, OY-KHO, flightnummer SK 751, havererade vid Gottröra den 27 december 1991. Haveriet eller miraklet i Gottröra som det också blev känt som uppmärksammades stort, både nationellt och internationellt.
6 oktober 2013
Läs mer...
Evenemangstips: Örebro Flyg & Motorfestival 3-4 augusti
Örebro Flyg & Motorfestival 3-4 augusti. Flygdagar med digert flygprogram endast ca 20 mil från Stockholm
6 oktober 2013
Läs mer...
Sista flygplanet på Barkarby?
I fredags 2013-06-28 motorkördes en Bücker Jungmann, SE-AMD på Barkarby. Flyplanet är luftvärdigt och en del kontroller återstår innan flygplanet kan lämna Barkarby. I övrigt finns ett antal flygplan fortfarande kvar på Barkarby, bl.a. en finsk SAAB Safir 91D och ett antal ofärdiga hembyggen. Rivning av hangarerna pågår och ska väl vara klart efter sommaren.
6 oktober 2013
Läs mer...
Välbesökt Veterandag på Skå-Edeby 2013
Lördagen den 15 juni bjöd Skå flygplatsförening in till den årliga Veterandagen på Skå-Edeby flygfält. Det populära evenemanget lockade tusentals besökare från när och fjärran och blev en riktig dundersuccé
6 oktober 2013
Läs mer...
Madeleine kommer till undsättning
När en brand som startade på torsdagen den 6 juni i brännbart avfall på Hagby återvinningsanläggning i Täby visade sig vara svårsläckt begärde räddningsledningen in hjälp från Försvarsmakten.
6 oktober 2013
Läs mer...
Sommarmingel med flyg, film och försvarshistoria
Är du intresserad av flyg, film och försvarshistoria? Då är du varmt välkommen till ett sommarmingel den 12 juni! Vi ses över en drink, lite tilltugg, filmvisning och tar del av den senaste flyglitteraturen.
6 oktober 2013
Läs mer...
Veterandag på Skå-Edeby
Skå Flygplatsförening bjuder in till årets Veterandag som genomförs på lördag den 15 juni vid ett av Sveriges mest vackert belägna gräsfält.
6 oktober 2013
Läs mer...
Veterandag med flyg på Gärdet
Onsdag 29 maj genomförde Försvarsmakten den årliga ceremonin vid FN-minnesmärket vid Sjöhistoriska museet på Djurgården.
6 oktober 2013
Läs mer...
Västerås Roll Out & Flygdag 2013
Söndagen den 26 maj genomför Västerås Flygmuseum sin årliga Roll Out & Flygdag. Gör ett besök och få en försmak av årets flygdagssäsong!
6 oktober 2013
Läs mer...
DC-3 Congo Queen redo efter vinterns översyn
Efter vinterns översyn, uppfräschning av inredning och yttre polering gjorde Congo Queen sin första motorstart 2013-05-11 efter utrullning från hangaren i Västerås tidigare i veckan. Åke Jansson var mycket nöjd. Allt fungerade som det skulle. Första flygning sker senare i veckan med flygcheck och pilotträning.
6 oktober 2013
Läs mer...
A-26 Invader åter i luften
Efter drygt 1,5 års genomgång och renovering i Västerås/Hässlös museihangar är Nordic Warbirds A-26 Invader ”Sugarland Express” åter i luften 2013-05-11. Allt fungerade utan större anmärkningar och ägaren och piloten Jan Andersson var mycket nöjd.
6 oktober 2013
Läs mer...
Efterlängtat vårtecken på Bromma Flygplats
Säkert vårtecken på Bromma flygplats, Flygande Veteraners SE-CFP "Daisy" landade på Bromma torsdag 25 april. Efter vinterns tillsyn i Västerås med bland annat byte av två cylindrar, en propeller och all annan professionell omvårdnad av teknikergruppen.
6 oktober 2013
Läs mer...
Våravslutning med nostalgiska flygfilmer på Armémuseum
Som vi tidigare aviserat så blir det nytt program på SFF Stockholms våravslutning på Armémuseum på söndag den 21 april. Vi kommer att visa unika filmer ur Armé- Marin- och Flygfilms arkiv. Bland annat Flygvapnets flygutbildning på Ljungbyhed, nattjakt med J 33 Venom, lågflygning med 32 Lansen med flera nostalgiska filmsnuttar.
6 oktober 2013
Läs mer...
Lyft för nytt Sk 16 projekt
En milstolpe i renoveringsarbetet passerades den 13 april 2013 när Sk 16A med FV-nr. 16009 fick mittsektion och bakkropp hopfogad med mittvingen samt fick sin motor monterad.
6 oktober 2013
Läs mer...
SFF Stockholm delade ut pris på Modellexpo 08 Open 2013
IPMS Stockholm (International Plastic Modellers Society) genomförde Modellexpo 08 Open 6-7 april för skalamodellbyggare i Skytteholmsskolans träningshall i Solna. I samarbete med Capital City Modellers som samtidigt anordnade en tävling för modellbilbyggare.
6 oktober 2013
Läs mer...
Ändrat datum för aprilmötet på Armémuseum!
På grund av bokningstekniska orsaker tvingas vi flytta aprilmötet på Armémuseum från söndagen den 14 april till söndagen den 21 april. Nytt program för detta datum meddelas inom kort. Vi är mycket tacksamma om du meddelar detta till de mötesbesökare du känner som inte läser hemsidan eller nås av vårt nyhetsbrev via e-post! Vi beklagar det inträffade och hoppas att vi ses söndagen den 21 april!
6 oktober 2013
Läs mer...
Premiär för Royal Air Maroc på Arlanda
Tisdagen 2 april var det premiär för Royal Air Maroc på Arlanda med en direktförbindelse Casablanca – Stockholm Arlanda.
6 oktober 2013
Läs mer...
Välkommen till Modellexpo 08-Open - Årets modellevenemang!
IPMS Stockholm (International Plastic Modellers Society) arrangerar Modellexpo 08-Open 2013 6-7 april, 2013. Med över 30 års tradition är Modellexpo 08-Open ett av de största evenemangen i sitt slag i Sverige och ett av de viktigaste i Norden. Modellexpo 08-Open innehåller såväl modelltävling som modellutställningar av olika föreningar. Modelltävlingen visar det absolut främsta av vad Sveriges plastmodellbyggare kan åstadkomma. Helt klart sevärda modeller! Där finns också handlare, workshops, föredrag, café och inte minst en mängd modellbyggare.
6 oktober 2013
Läs mer...
Glad Påsk 2013
SFF Stockholm vill passa på att önska våra hemsidesbesökare en riktigt Glad Påsk! Hoppas att alla tar lite ledigt och njuter av våren! Vi återkommer vi i april med information om kommande medlemsmöte och evenemangstips.
6 oktober 2013
Läs mer...
Flightspotting på Arlanda en vårvinterhelg vid bana 01L
Flightspotting vid Arlanda lördagen 23 mars samt söndagen 24 mars. På lördagen kunde man till en början fotografera både landande och startande flygplan vid bana 01L. Landande ändrades efter ett tag till bana 26. På söndagen var det bana 01L för landande och bana 08 för starter.
6 oktober 2013
Läs mer...
Välkommen till föredrag av radiomannen och flyghistorikern Sten Wahlström
Vid SFF Stockholms medlemsmöte söndagen den 10 mars kl. 14:00 har vi det stora nöjet att välkomna Sten Wahlström – hedersledamot i Svensk Flyghistorisk Förening – är en kunnig och engagerad flyghistoriker med bl a ett mångårigt ordförandeskap i föreningens Regionavdelning Värmland.
6 oktober 2013
Läs mer...
Flygande Sportlovstips!
Planerar du att tillbringa sportlovet i Stockholmsområdet? SFF Stockholm tipsar om aktiviteter för alla flygintresserade vid några museer med flyganknytning i Stockholm och Mälardalen.
6 oktober 2013
Läs mer...
SFF Stockholms årsmöte 2013 samt föredrag av Thorbjörn Engback
SFF Stockholm höll sitt årsmöte på Armémuseum söndagen den 10 februari. Till mötesordförande valdes Kurt Ivarsson som på sitt oförlikneliga sätt klubbade genom föredragningslistan på den nya rekordtiden straxt under 3 minuter!
6 oktober 2013
Läs mer...
Välkommen till föredrag om Herculesflygning i Afghanistan
På söndag den 10 februari startar vi vårens möten på Armémuseum. Vi börjar mötet med SFF Region Stockholms årsmöte. Det blir ett kort men stadgeenligt möte och enligt stadgarna skall det hållas i februari och vi tycker det passar bra att hålla det mötet i samband med vårens första medlemsmöte.
6 oktober 2013
Läs mer...
Julmötet 2012 bröt traditioner!
I stark konkurrens med en lång rad av julaktiviteter denna söndag i huvudstaden var det glädjande nog många som besökte SFF Stockholms julmöte på Armémuseum 9 december.
6 oktober 2013
Läs mer...

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm