Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

 

 

 

Nyhetsarkiv

 

 

Nyhetsarkiv 2012

 

GOD JUL 2012!
SFF Stockholm önskar alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt år! Flygande Veteraners DC-3 Daisy är tillverkad 1943 och firar således sin 70-årsdag 2013. Passa på och köp ett medlemskap i Flygande Veteraner till dig själv eller en vän i julklapp och flyg med Daisy under jubileumsåret!
6 oktober 2013
Läs mer...
Julklappstips - Stöd ett levande flygmuseum!
Stöd ett levande flygmuseum - köp Västerås Flygmuseums flygkalender för 2013.
6 oktober 2013
Läs mer...
Vi firar 20 år med Sveriges bästa flyglotteri!
SFF Stockholm firar som bekant 20 år i år och det firar vi med Sveriges bästa flyglotteri! Endast 300 lotter finns, så det är stor chans att vinna! Lottpriset är 20 kronor. Det kommer att bli många som går hem lite extra glada från vårt möte på söndag den 9 december!
6 oktober 2013
Läs mer...
Välkommen till julmöte med bildvisning och Sveriges bästa flyglotteri!
Nu på söndag 9 december är det åter dags för vårt traditionella julmöte och ett av Sveriges bästa flyglotterier!
6 oktober 2013
Läs mer...
Föredrag om Libyeninsats lockade storpublik
Vid SFF Stockholms medlemsmöte på Armémuseum den 18 november berättade övlt Tommy Petersson om Flygvapnets deltagande i den internationella insatsen Operation Unified Protector (OUP) över Libyen 2011.
6 oktober 2013
Läs mer...
Välbesökt modellutställning på Österåkers konsthall
Under höstlovshelgen den 3-4 november var det sista chansen att se Mats Johanssons utställning "Flygande Modeller" på Österåkers Konsthall i Länsmansgården utanför Åkersberga. Mängder med modell- och allmänt flygintresserade besökare tog tillfället i akt och sökte sig till Österåkers kosthall för att titta på den imponerande utställningen av Mats modeller.
6 oktober 2013
Läs mer...
Fin marknad för hobbyentusiaster
Föreningen Hjulmarknaden genomförde i god ordning traditionsenligt den 24 november sitt evenemang "Hjulmarknaden" i Frihamnshallen Stockholm.
6 oktober 2013
Läs mer...
Föredrag om insatsen över Libyen 2011 av övlt Tommy Petersson
Vid SFF Stockholms medlemsmöte söndagen den 18 november kl. 14:00 har vi det stora nöjet att välkomna övlt Tommy Petersson som kommer att berätta om Flygvapnets deltagande i den internationella insatsen Operation Unified Protector (OUP) över Libyen 2011.
6 oktober 2013
Läs mer...
Belönad fältflygare på SFF Stockholms oktobermöte
SFF Stockholms första medlemsmöte efter sommaruppehållet hade tema "Saab Lansen 60 år". Vid det välbesökta mötet hade publiken det stora nöjet att lyssna på Alf Ingesson Thoor som berättade om sina dryga 40 år med Lansen.
6 oktober 2013
Läs mer...
Evenemangstips för höstlovslediga modellflygintresserade
Under helgen den 3-4 november är det sista tillfället att se Mats Johanssons utställning "Flygande Modeller" på Österåkers Konsthall i Länsmansgården utanför Åkersberga. Passa på att göra ett besök, ta en fika och snacka lite flyg med Mats!
6 oktober 2013
Läs mer...
Unik Klemm Kl 35D flyger igen!
Lördagen 2012-10-13, flög en Klemm Kl 35D, SE-AKN, för första gången sedan förra seklet efter renovering/återuppbyggnad under drygt 2 år. Det här flygplanet är unikt så vitt vi vet och är antagligen det enda flygande exemplaret i världen. Planet har tidigare tillhört Svenska Flygvapnet. Byggare och ägare Joakim Westh. Provflygare Mikael Carlson.
6 oktober 2013
Läs mer...
Flygprofilen Alf Ingesson Thoor gästar SFF Stockholm
SFF Stockholms första medlemsmöte efter sommaruppehållet söndagen den 14 oktober kl. 14:00 har Tema "Saab Lansen 60 år". Vi har då det stora nöjet att välkomna av Alf Ingesson Thoor som kommer att berätta om sina dryga 40 år med Lansen!
6 oktober 2013
Läs mer...
Trivsam helg för alla hobbyintresserade
Den årligen återkommande Hobbymässan i Stockholm genomfördes sista helgen i september. Sedan några år tillbaka förlagd till den utmärkta Frihamnshallen i Värtahamnen.
6 oktober 2013
Läs mer...
Åke Jansson flyger med Daisy
En veteran med mer än 12.000 timmar som pilot på DC3/C47 flög med som passagerare i Flygande Veteraners DC3/C47 "Daisy" på en rundtur över Stockholms skärgård sista helgen i september, nämligen Åke Jansson från Vallentuna med förflutet i Congo och ägare av en egen DC3/C47. Flygningen hade han fått som gåva av Flygande Veteraner vid sin 70-årsdag förra året.
6 oktober 2013
Läs mer...
Flygande start för Siljan Air Parks nya bryggeri
Flying Brewery är namnet på ett nytt bryggeri med flyganknytning som är på gång att startas upp på Siljansnäs flygplats. De tre öltyperna, Drydecker Lager 5,2 %, Aviator Ale 5,4 % samt Lemon Radler 2,0 % bryggs för flygare och andra ölälskare av flygare enligt en av initiativtagarna till satsningen, den välkände flygprofilen Carl Rönn. Bryggeriet som är det första i sitt slag i Sverige premiärvisar sina tre första produkter under Stockholm Beer & Whisky Festival som pågår 27-29 september & 4-6 oktober i Nacka Strand.
6 oktober 2013
Läs mer...
Bildsvep från Bromma Öppet hus 2012
Lördagen den 29 september hade Bromma Flygplats öppet hus. Besökarna fick chansen att bekanta sig med några olika flygplanstyper och andra fordon som finns på flygplatsen som rampfordon, avisningsbilar och brandbilar. Under dagen förevisades även brandutryckning och viltkontroll. Dom modiga kunde även genomföra det sk. "Brommalyftet", dvs se flygplatsen lite från ovan i en avisningskorg. Hans Groby var på plats. Se hans bilder nedan.
6 oktober 2013
Läs mer...
Ethiopian Boeing 787 "Dreamliner" besökte Arlanda
Torsdagen den 20 september besökte Ethiopian Boeing 787 "Dreamliner" Arlanda. Det var första gången ett plan av typen landade i Sverige. Besöket var endast tillfälligt. Linjen Stockholm - Addis Abeba trafikeras vanligtvis med Boeing 737-800.
6 oktober 2013
Läs mer...
Bildsvep från Arlanda Öppet hus 2012
Arlanda firade sitt 50-årsjubileum med ett öppet hus lördagen den 15 september. Hans Groby var på plats med sin kamera. Se hans bilder nedan.
6 oktober 2013
Läs mer...
Sea Star - En sällsynt fågel på Vallentunafältet
En amfibie, Sea Star, reg N601SS, besökte Vallentuna 2012-09-18 för en fotoflygning för Flygrevyn. Flygplanet är egentligen en prototyp enl. piloten, men fler håller på att byggas i Oklahoma USA.
6 oktober 2013
Läs mer...
Norseman SE-CGM har lämnat Vallentuna
Den Noorduyn Norseman Mk. VI, SE-CGM, som för ett antal år sedan renoverades i Vallentuna, är åter i luften efter att i cirka 2 år har varit parkerad på Vallentunafältet med diverse problem.
6 oktober 2013
Läs mer...
Öppet hus på Arlanda på lördag den 15 september
Stockholm Arlanda Airport bjuder in allmänheten till öppet hus lördag 15 september. 11.00 - 15.00 Flygplatsen kommer avlysa bana 3 för trafik och vid brandstation öst är det statisk utställning av SAS Boeing 737, Le Caravelle Club visar sin Caravelle, visning av brandbilar, snöröjningsfordon och andra flygplatsfordon. Rundflyg med helikopter. Kanske en DC-8 bogseras dit också. Korv och fika finns att köpa. Buss från terminalerna till 3:e banan. Aktiviteter även i Sky City. Se Arlandas hemsida.
6 oktober 2013
Läs mer...
Till minne av Per Björkner
En av Arlanda Flygsamlingars huvudpersoner Per Björkner, avled i slutet av juli. Flygintresset väcktes tidigt hos Per och förstärktes i början av 50-talet genom åtskilliga cykelturer till Bromma. Värnplikten i Flygvapnet som vapentekniker ledde till FN-tjänstgöring vid F 22 i Kongo i början av 1962. Det blev ingen yrkeskarriär inom flyget, det blev istället utbildning till finmekaniker som senare ledde till jobb på GM. 1963 blev Per medlem i det nybildade Svensk Flyghistorisk Förening och var under några år föreningens sekreterare.
6 oktober 2013
Läs mer...
Utställning av flyghistoriska flygplansmodeller i Österåker
Mats Johansson ställer ut modeller av historiska flygplan och prov på teknisk illustration. Från Bleriot XI från 1910 till Flygande Tunnan från 1950. Även föremål från den nedskjutna DC-3:an från Flygvapenmuseums samlingar kommer att visas.
6 oktober 2013
Läs mer...
Lions Flyg- & Motorshow i Vallentuna 2 september
Söndagen den 2 september mellan kl. 10-17 arrangerar Lions Club i Vallentuna i samarbete med Vallentuna Aviatörförening den traditionella Flyg & Motorshowen på Vallentuna flygfält.
6 oktober 2013
Läs mer...
Upp och pröva dina vingar - motorflygets dag 2012!
Under helgen lördag-söndag 25-26 augusti 2012 arrangeras Motorflygets dag 2012 hos KSAK-klubbar landet runt. Flera motorflygklubbar runt om i landet har aviserat sitt deltagande i arrangemangen.
6 oktober 2013
Läs mer...
Spitfire och Mustang på F 11 Museums flyg- och motordag den 26 augusti
På söndag den 26 augusti har alla flygintresserade i Stockholmsområdet chansen att se Biltemas Spitfire och Mustang i lufthavet över den före detta flottiljen i Nyköping. Då arrangerar F 11 Museum en Flyg- och motordag på Stockholm Skavsta flygplats utanför Nyköping.
6 oktober 2013
Läs mer...
VI JUBILERAR!!
Tänk vad tiden går..den 21 augusti 1992 ombord på Viking Lines Athena i konferenshytt S 9 grundades SFF Regionavdelning Stockholm.
6 oktober 2013
Läs mer...
Skå Veterandag - regnigt men trivsamt evenemang
Årets veterandag inträffade 16 juni på Skå-Edeby. Denna årliga begivenhet som Skå Flygplatsförening arrangerar är en behaglig mix av veteranflygplan, veteranbilar, motorcyklar och gamla militärfordon från olika tidsåldrar. Dessutom olika utställningar och Lions traditionella fina servering.
6 oktober 2013
Läs mer...
Sommarmingel på Östermalmsgatan 87
Vi som härbärgerar på Östermalmsgatan 87 i Stockholm och har flyg, film och försvarshistoria gemensamt, vill gärna tacka alla våra partners, kunder och vänner för säsongen som gått med ett sommarmingel och en filmvisning onsdagen den 20 juni kl. 16.00 - 18.00. Vi samlas på gården utanför entrén till byggnaden, där vi bjuder på drink och lite tilltugg. Film kommer att visas i vår biosalong i källarplanet. Anmäl dig till sommarminglet senast den 15 juni på adressen: info@amf-film.se Varmt välkomna!
6 oktober 2013
Läs mer...
Missa inte Skå veterandag på lördag
Nu på lördag 16 juni är det åter dags för den mycket uppskattade veterandagen på Skå-Edeby.
6 oktober 2013
Läs mer...
Klemmig Roll Out i Vallentuna
Roll out för Klemm 35(D?) med täckt huv utfördes fredagen den 18 maj från Åkes Janssons verkstad i Vallentuna till hangar på annan plats, där nu montering av vingar och andra kompletteringar ska utföras. Datum för första flygning är inte bestämd, men kan kanske bli av under sommaren.
6 oktober 2013
Läs mer...
Trivsam träff i Håtuna
Lördagen den 19 maj arrangerades för femte gången taildragger-träff på Håtunaholms flygstråk.
6 oktober 2013
Läs mer...
Inbjudan till ledarskapsseminarium
I år fyller Svenskt Militärflyg 100 år. SFF och ÖFS har därför gemensamt anordnat ett seminarium i samband med Aerospace Forum i Linköping, med den intressanta titeln: LEDARSKAP I FLYGVAPNET GENOM TIDERNA - Kraven på Flygvapnet och dess ledning under olika tidsepoker. Alla medlemmar i SFF är välkomna!
6 oktober 2013
Läs mer...
Västerås Roll Out & Flygdag
Söndagen den 20 maj genomför Västerås Flygmuseum sin årliga Roll Out & Flygdag.
6 oktober 2013
Läs mer...
Taildragger-träff i Håtuna
Lördagen den 19 maj bjuder Håkan Wijkander med vänner för femte gången in till taildragger-träff på Håtunaholms vackert belägna flygstråk.
6 oktober 2013
Läs mer...
Congo Queen Roll Out 2012
Måndagen den 23 april 2012 rullade Vallentuna Aviatörförening ut sin DC-3 "Congo Queen" ur hangaren på Hässlö flygplats i Västerås, där den har spenderat vinterhalvåret. Vår egen korrespondent Bengt Simson var på plats och dokumenterade arbetet med att rulla ut den ur hangaren och årets första motorkörning. Njut av hans bilder, som är ett vårtecken så gott som något!
6 oktober 2013
Läs mer...
Utredning slår fast: Flyg är kultur!
Utredning gällande förvaltning av kulturhistoriskt värdefulla samlingar inom transportområdet klar.
6 oktober 2013
Läs mer...
Företagsam flygplats firades med föredrag
SFF Stockholms aprilmöte på Armémuseum hade tema Arlanda 50 år. Föredragshållare var Michael Sanz, grafisk designer men även känd flygboksförfattare till böckerna "Bromma Flygplats" och "Linjeflyg", vilka båda utsetts till Året Flygbok.
6 oktober 2013
Läs mer...
ABA-SAS Flyghistorisk Förening firar Arlanda 50 år med utställning
Arlanda firar som bekant 50-årsjubileum i år och ABA-SAS Flyghistorisk Förening uppmärksammar detta med en stilful monterutställning på flera platser på Arlanda.
6 oktober 2013
Läs mer...
50 år med Arlanda flygplats - Föredrag av Michael Sanz
Stockholm-Arlanda Airport är Sveriges främsta trafikflygplats och har emellanåt även varit Nordens största. På 50 år har antalet passagerare tjugofaldigats. Men vägen till Arlandas tillblivelse var inte spikrak, utan föregicks av ett par decenniers utredningar. Michael Sanz berättar flygplatsens brokiga historia, visar bilder och en film från Arlandas första år.
6 oktober 2013
Läs mer...
SFF vandringspris utdelat på Modellexpo 08-Open 2012
Den årligt återkommande Modellexpo 08-Open, en tävling och utställning för skalamodellbyggare som IPMS Stockholm (International Plastic Modellers Society) arrangerar varje år genomfördes 17-18 mars i Skytteholmsskolan i Solna.
6 oktober 2013
Läs mer...
Caravellywood
Le Caravelle Clubs Caravelle SE-DAI har tillfälligt bytt skepnad. Maskerad som en Finnair Caravelle ska hon vara med i en finsk filmproduktion.
6 oktober 2013
Läs mer...
65-årig Luscombe Silvaire 8-A firades på Skå
För att fira att SE-AZU Luscombe Silvaire 8-A fyller 65 år, bjöd ägarna Björn Hellström och Mats Reher in till kaffe med tårta i sin hangar på Skå.
6 oktober 2013
Läs mer...
SM i skalamodellbygge, SFF Stockholm delar ut pris!
Alla som är intresserade av modellbygge i alla dess former är välkomna till årets modellevenemang, Modellexpo 08-Open 2012! Det är en årligt återkommande tävling, utställning, försäljning och evenemang för skalamodellbyggare.
6 oktober 2013
Läs mer...
En rote jubileumsskildringar på Armémuseum
SFF Stockholms möte på Armémuseum 4 mars präglades av årets två stora jubilarer: Militärflyget i Sverige 100 år och Svenska Aeroplan Aktiebolaget Saab 75 år.
6 oktober 2013
Läs mer...
Triss i Klemm över Håtuna
Under den gångna helgen, närmare bestämt på lördagen den 3 mars, luftades tre Klemm Kl 35D över Håtuna i det fina vårvädret.
6 oktober 2013
Läs mer...
Svenskt militärflyg 100 år och Saab 75 år
Välkommen till SFF Stockholms månadsmöte på Armémuseum söndag 4 mars! Då kommer vi både att uppmärksamma att Svenskt militärflyg firar 100 år och att Saab firar 75 år.
6 oktober 2013
Läs mer...
Sportlovstips för flygintresserade!
Planerar du att tillbringa sportlovet i Stockholmsområdet? SFF Stockholm tipsar om aktiviteter för alla flygintresserade vid några museer med flyganknytning i Stockholm och Mälardalen.
6 oktober 2013
Läs mer...
En italienare har landat i Tullinge
Med denna tillspetsade rubrik vill vi berätta att det fortfarande pågår en gnutta av flygteknisk verksamhet på f.d. Kungl. Södertörns flygflottilj.
6 oktober 2013
Läs mer...
Trevlig träff hos SFF Medlemsservice
Efter att SFF Stockholm städat och rensat i sitt regionförråd och SFF Medlemsservice hade haft inventering arrangerades ett öppet hus 15 februari i SFF:s lokaler på Östermalmsgatan 87. F.d Militärstabsbyggnaden.
6 oktober 2013
Läs mer...
Rekordsnabbt årsmöte och spännande föredrag av Kjell Nordström
SFF Stockholm höll sitt årsmöte på Armémuseum söndagen den 5 februari. Till mötesordförande valdes Kurt Ivarsson som på ett oefterhärmligt sätt klubbade genom föredragningslistan på nytt personbästa!
6 oktober 2013
Läs mer...
Välkommen att fynda hos SFF Medlemsservice!
Nu på onsdag den 15 februari har SFF Medlemsservice och SFF Arkiv Öppet hus mellan kl. 15.00 - 20.00. Det är lagerrensning av flygaffischer och flygtidskrifter (bl a Flygvapennytt, Mach, Flygrevyn) gratis utdelning. Nya flygböcker till medlemspris, reapriser på skjortor, böcker och vykort. Visning av SFF Kansli och Arkiv. Vi bjuder på fika.
6 oktober 2013
Läs mer...
Hundraårsdagen av första militära flygningen firades i Värtan
Den 3 februari 2012 var det 100 år sedan den första militära flygningen i Sverige ägde rum. Det var marinlöjtnant Olof Dahlbeck som flög från Stora Värtans is med Aeroplanet no 1, Nyrop-Bleriot 3. Det var bryggeridirektören Otto-Emil Neumüller som hade köpt detta flygplan 1911 för 20.000 kr och donerade det till Marinen, som då saknade flygplan. Det blev Sveriges första militärflygplan, därav namnet "Bryggarkärran".
6 oktober 2013
Läs mer...
Välkommen till föredrag med Kjell Nordström
Nu på söndag startar vi vårens möten på Armémuseum. Vi börjar mötet med SFF Region Stockholms årsmöte. Enligt stadgarna skall den hållas i februari och vi tycker det passar bra att hålla det mötet i samband med vårens första medlemsmöte.
6 oktober 2013
Läs mer...
"Rafflande och högtflygande visioner" - på Tekniska museet
Nu samlas nördarna för en ny säsong av Nördcaféer på Tekniska museet. Först ut, onsdagen den 25 januari, är Calle Rönn, säljaren som lade karriären åt sidan för att dela med sig av sin passion till Botkyrkas tuffaste hårdingar och som just byggt Sveriges första flygby.
6 oktober 2013
Läs mer...
Världens största flygplan har besökt Arlanda
Torsdagen den 5 januari landade den sex-motoriga Antonov An-225 på Arlanda. Planet är värdens största flygplan och endast en flygande individ av denna flygplanstyp existerar. Enligt uppgift är planet på Arlanda för att hämta kabelrullar som ska transporteras till Sydkorea.
6 oktober 2013
Läs mer...
Vi firar 20 år med Sveriges bästa flyglotteri!
SFF Stockholm firar som bekant 20 år i år och det firar vi med Sveriges bästa flyglotteri! Endast 300 lotter finns, så det är stor chans att vinna! Lottpriset är 20 kronor. Det kommer att bli många som går hem lite extra glada från vårt möte på söndag!
6 oktober 2013
Läs mer...

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm