Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

 

 

 

Nyhetsarkiv

 

 

Nyhetsarkiv 2014

 

God Jul 2014
SFF Stockholm önskar alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt år! En vintrig bild på en Piper Cub med skidor pryder årets julkort! Foto: Gunnar Åkerberg.
16 december 2014
Läs mer...
Premiär för boken "Flyg idag" Flygets ÅRSBOK 2014/15 på julmötet
På julmötet nu på söndag har vi nöjet att premiärvisa den helt nya boken "Flyg i Dag" (tidigare Flygets årsbok - I luften)! Vi har fått ett förhandsexemplar som du får bläddra i och vill du köpa den så tar Christer på SFF medlemsservice upp beställningar som efter några dagar går att hämta upp på SFF kansli eller få den hemskickad innan jul.
5 december 2014
Läs mer...
Välkommen till julmöte med flyglotteri och bildvisning av flygfotografen Gunnar Åkerberg!
Nu på söndag den 7 december är det åter dags för SFF Stockholms traditionella uppskattade julmöte på Armémuseum. Det blir bildvisning av flygfotografen Gunnar Åkerberg som visar bilder från flygåret 2013. Gunnar är mångårig frilansmedarbetare på flygtidskriften Flygrevyn och hans bilder samt artiklar publiceras även regelbundet i andra svenska och utländska flygtidskrifter, här på SFF Stockholms hemsida samt i böcker. Som vanligt kryddar vi mötet med Sveriges bästa flyglotteri!
2 december 2014
Läs mer...
Evenemangstips: Hjulmarknaden 2014 i Solnahallen
Nu på lördag den 29 november mellan klockan 11.00 och 16.00 går den traditionella Hjulmarknaden av stapeln, för 37:e året i rad! I år hålls marknaden i ny lokal, nämligen Solnahallen, Ankdammsgatan 46 i Solna. Du tar dig lätt ditt med bil, buss, tunnelbana eller tvärbana och det är som vanligt fri entré!
25 november 2014
Läs mer...
Intressant föredrag om inrikesflyget i Sverige
”Äventyret Inrikesflyget” var rubriken på SFF Stockholms medlemsmöte 9 november på Armémuseum. Michael Sanz berättade om 94 års svenskt inrikesflyg Här ett sammandrag från Michaels innehållsrika föredrag.
19 november 2014
Läs mer...
Välkommen till föredraget "Äventyret - Inrikesflyget"
Söndagen den 9 november håller Michael Sanz föredrag på Armémuseum med temat "Äventyret - Inrikesflyget". Inrikesflyg har funnits i Sverige under nära ett sekel. De första decennierna i mycket blygsam skala men de senaste 70 året som en betydelsefull del av de svenska kommunikationerna. I ett långsmalt och glesbefolkat land som Sverige är flyget på många håll en avgörande tillgång för ett blomstrande näringsliv och för det privata resandet.
4 november 2014
Läs mer...
Stort intresse för föredrag om Flygande Tunnan
Det var mycket stort intresse för SFF Stockholms första höstmöte söndagen den 12 oktober. Nästan 90 personer hade i konkurens med storstadens övriga aktiviteter tagit sig till Armémuseum för att lyssna på Lennart Berns föredrag om Saab 29 “Flygande Tunnan”, en svensk kallakrigsikon.
30 oktober 2014
Läs mer...
Välkommen till föredraget "Flygande Tunnan - en svensk kallakrigsikon"
Nu på söndag den 12 oktober rivstartar vi höstens möten på Armémuseum med ett föredrag med Lennart Berns om en riktig legend inom svenska Flygvapnet under Kalla Kriget, nämligen Saab 29, även kallad Flygande Tunnan eller bara Tunnan.
5 oktober 2014
Läs mer...
Evenemangstips - Två föredrag på Tekniska museet
Nu på onsdag den 24 september så tipsar vi om två föredrag på Tekniska museet. Dom går av stapeln på exakt samma tid, så det gäller att välja vilket du tycker är mest intressant.
22 september 2014
Läs mer...
Evenemangstips - Öppet hus med DC-3-flygning i Västerås lördag 20 september
Flygande Veteraner har öppet hus med DC-3-flygning i Västerås lördag 20 september. Det är snart ett år sedan DC-3 Daisy tvingades lämna Bromma som varit hennes hem i över 30 år. Hon passade inte in i Swedavias storslagna planer för flygplatsen och dess stora expansion av det tunga kommersiella trafikflyget. Hässlö flygplats i Västerås har nu blivit Daisys nya hem.
16 september 2014
Läs mer...
Frivilliga flygkåren samövar med Hemvärnet
FFK (Frivilliga Flygkåren) har samövning med Hemvärnet, Svea Underrättelseflygtropp, i Stockholm vecka 36 med uppgift att utföra allmän spaning. För planering av övningen hyrs f.d. bygdegården Gullbron vid flygfältet i Vallentuna. Sex flygplan, Piper PA28, är inhyrda och baserade på Vallentunafältet under veckan. Basservice utförs på fältet med daglig tillsyn och tankning. I helgen blir det stor övning av Hemvärnet i Stockholm.
3 september 2014
Läs mer...
Täby sjöflygklubb hade öppet hus vid Hägernäs Strand 2014-08-30
Täby sjöflygklubb hade öppet hus med passagerarflygningar vid Hägernäs Strand 2014-08-30. Som mest var ett tiotal flygplan förtöjda vid flygklubbens bryggor. Starter och landningar är en helt annan upplevelse än starter och landningar på flygfält. Många av passagerarna var hänförda av flygturen med sjöflygplan och stora leenden sågs efter landningen.
2 september 2014
Läs mer...
Evenemangstips - Nyköpings flyg- och motordag 31 augusti
Nu på söndag den 31 augusti 2014 mellan klockan 10.00-16.00 blir det flyg- och motordag i Nyköping, endast en timmes bil- eller bussresa från Stockholm. Som vanligt kommer det att bli extra mullrigt i luftrummet ovanför F 11-museum. Då bjuds det på luftig underhållning av många legendariska flygplan.
26 augusti 2014
Läs mer...
TV-tips - Titta jag flyger!
TV-tittande är kanske inte det första man vill ägna sig åt i sommarvärmen, men SFF Stockholm tycker att ni ska bänka er framför burken på måndag den 4 augusti kl. 20.00. Då sänder SVT1 dokumentärfilmen "Titta, jag flyger", ... en pilotfilm.
31 juli 2014
Läs mer...
Evenemangstips: FLY 'n DRIVE på Kjula
Nu på lördag den 28 juni arrangeras "FLY 'n DRIVE" på Kjula dragway, Eskilstuna flygplats. På programmet står stor flygshow, bil/MC-utställning och dragracing vid ett och samma tillfälle.
24 juni 2014
Läs mer...
Veterandag på Skå-Edeby den 14 juni
Skå Flygplatsförening bjuder in till årets Veterandag som genomförs på lördag den 14 juni vid Skå-Edeby flygfält på Färentuna - ett av Sveriges mest vackert belägna gräsflygfält. Förra året lockade det populära evenemanget tusentals besökare från när och fjärran och blev en riktig dundersuccé.
10 juni 2014
Läs mer...
SFF:s vandringspris 2014 utdelat
SFF: vandringspris, det så kallade ”Barkarbypriset” har den 7 juni delats ut vid EAA:s årliga fly-in som i år genomfördes vid Eskilstuna Kjula flygplats.
8 juni 2014
Läs mer...
SFF Stockholm önskar alla en trevlig Nationaldag!
SFF Stockholm önskar alla en riktigt trevlig Nationaldag med Gunnar Åkerbergs foto av Scandinavian Airshow's nya coola gul-blå rökeffekter, fotograferad vid årets roll-out i Västerås.
5 juni 2014
Läs mer...
Välkommen till sommarmingel!
Är du intresserad av flyg, film och försvarshistoria? Då är du varmt välkommen till sommarmingel den 13 juni på gården till Östermalmsgatan 87, vid SFFs kansli och arkiv.
4 juni 2014
Läs mer...
Högtidlig ceremoni när F 18 minnessten återinvigdes
Torsdag 22 maj återinvigdes minnesstenen på f.d. Kungl Södertörns flygflottilj F 18. Samtidigt uppmärksammades F 18 kamratförenings 30-åriga verksamhet och 70 år sedan Riksdagen beslutade om uppförande av jaktflottilj i Tullinge.
27 maj 2014
Läs mer...
Drottningen av Vallentuna hemma igen
Nu är drottningen "Congo Queen", Vallentuna Aviatörförenings DC-3, hemma i Vallentuna igen. Under vintern har planet vinterförvarats och underhållits i museihangaren i Västerås.
24 maj 2014
Läs mer...
Örnen har landat för gott i Vallentuna
C47/DC-3 "Örnen" har landat för gott! Tisdagen den 22 april 2014 ankom en stor container från Congo i Afrika till Vallentuna. Innehållet: 15 ton med museiskrot, bland annat cockpiten av flygvapnets gamla DC-3 "Örnen".
27 april 2014
Läs mer...
Glad Påsk 2014!
SFF Stockholm vill passa på att önska våra hemsidesbesökare en riktigt Glad Påsk! Hoppas att alla tar lite ledigt och njuter av våren! Vi återkommer framöver med information om höstens medlemsmöten och evenemangstips. Foto: Gunnar Åkerberg.
17 april 2014
Läs mer...
SFF Stockholm delade ut pris på Modellexpo 08 Open 2014
IPMS Stockholm (International Plastic Modellers Society) genomförde 5-6 april årets största modellbyggartävling Modellexpo 08 Open i Skytteholmsskolans träningshall i Solna.
17 april 2014
Läs mer...
Välkommen till föredrag om flygkolvmotorer!
Den viktigaste komponenten i ett flygplan är motorn. Den skall generera fart och lyftkraft och den får ej tillföra flygplanet en alltför stor viktökning och byggvolym.
10 april 2014
Läs mer...
Återinvigning av minnessten vid fd. F 18 Tullinge
Torsdagen den 22 maj kl 1530 (samling kl 1500) kommer minnesstenen på fd. F 18 Tullinge att återinvigas på sin nya plats.
7 april 2014
Läs mer...
Evenemangstips - Föredrag av Peter Liander
Kom och lyssna på Peter när han håller sitt föredrag om hur han under mer än 30 år fotograferat flygplan för SAAB och det svenska flygvapnet. Antalet sittplatser är begränsat till max 40st, så  först till-kvarn principen gäller….
17 mars 2014
Läs mer...
Välkommen till föredrag på Armémuseum - Flygläkaren Ulf Nylöf ser tillbaka på sitt flygarliv
Ulf Nylöf — Läkare med kirurgi som bakgrund. Har varit flygläkare i Marinen och Flygvapnet. Tjänstgjorde i många år som flottiljläkare på F6 Karlsborg och F7 Såtenäs. Har tjänstgjort vid Första flygeskadern som eskaderläkare. Har fortfarande behörighet att genomföra flygläkarundersökningar för förnyelse av flygcertifikat. Har flugit flygplan, bl a Mustang, SAAB Safir och helikoptrar både civilt och militärt i 50 år. Är även fotograf i Swedish Airforce Historic Flight.
10 april 2014
Läs mer...
Bombningen av Stockholm och Strängnäs 1944
Den 22 februari 1944 strax efter halv nio på kvällen skakades Eriksdalsområdet på Söder i Stockholm av en våldsam explosion. En minbomb och tre mindre bomber hade fällts inom ett 50 m långt område vid platsen för utomhusbadet, de gamla sedimenteringsbassängerna från Eriksdals nedlagda vattenverk.
19 maj 2014
Läs mer...
Välkommen till föredrag om Flygvapnets spaningsflyg under kalla kriget
Spaningsversionen SH 37 Viggen var speciellt anpassad för havsövervakning med radar och framåtriktad kamera i kapsel. Ett antal SH 37 modifierades efter kalla krigets slut till AJSH 37. Foto: Gunnar Åkerberg
1 februari 2014
Läs mer...
Några få platser kvar till besöket på FMV
Det finns fortfarande en chans att komma med årets första medlemsaktivitet, ett besök hos FMV och Flygvapnets Minneshall på tisdag den 14 januari.
11 januari 2014
Läs mer...

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm